Jučer je realizovana ekološka akcija čišćenja obale jezera Modrac u naselju Kiseljak. Akcija je dio projekta pod nazivom “Ono što se pije, mora i da se čuva” čiji je cilj razviti svijest građana o potrebi očuvanja kvaliteta vode najveće akumulacije u BiH, te svakako podsjetiti građane na važnost pravilnog odlaganja smeća i čuvanja okoliša. 

Nosilac projekta je Raft eko klub Accent, uz partnersku saradnju sa Udruženjem građana Agora i Udruženjem građana Zemlja djece.

Članovi/ce kluba, volonteri/ke udruženja Agora i Zemlja djece, članice Aktiva žena Simin Han, članovi/ce Udruženja penzionera Simin Han, članovi Raft kluba Vatrogasac iz Tuzle, aktivnisti MZ Kiseljak, te rafteri iz Olova zajedničkim snagama su očistili dio obale jezera.

Par ribolovoca koji svakodnevno borave na obali jezera pridružili su se akciji. Čišćenje je vršeno i sa kopna i sa vode – iz čamaca, zbog nepristupačnosti nekih dijelova terena. Prikupljene su ogromne količine svih vrsta otpada koje je potom pokupio i odvezao JKP Komunalac.

Po završetku akcije, uz obalu, na izletištu i pored puta postavljeni su natpisi za građane sa molbom da ne ostavljaju smeće nakon boravka u prirodi, te da vode računa o čistoći jezera i okoliša. Nakon okončanja ekoakcije za aktiviste i aktivistkinje organizovan zajednički ručak u prirodi, te nekoliko vožnji jezerom u čamcima Kluba.

Nadamo se da će jučerašnja akcija, koju je zajedničkim snagama iznijelo preko 50 aktivista i aktivistkinja svih generacija, biti primjer građanima i motivisati ih da i sami pokrenu akcije za dobrobit zajednice, ali i da se uključe u akcije poput ove.

Naravno, više od svega nadamo se da će u skorijoj budućnosti ovakve akcije biti nepotrebne, da će smeće biti odlagano na za to predviđena mjesta i lokacije, te da će ekološka svijest građana i sistem odlaganja smeća biti podignuti na viši nivo. Važno je napomenuti da je akcija, kao i kompletan projekat “Ono što se pije, mora i da se čuva”, podržan od strane Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša TK.

Tuzlarije.net

Komentari