Stanje uzbune zbog prekomjerno zagađenog zraka i dalje je na snazi u Lukavcu i Tuzli. Iako su poduzete predviđene mjere, koje uključuju i smanjen obim proizvodnje električne energije u Termoelektrani Tuzla, meteorolozi smatraju da do poboljšanja stanja može doći isključivo pomoću prirodnih utjecaja.

Mehmed Džakić, šef Meteorološke stanice Tuzla, ističe da bi u ovom slučaju pomogao samo jači vjetar s planine Majevice.

˝Pri ovakvim meteorološkim uslovima koje imamo, bez vjetra i s povećanim atmosferskim pritiskom, sve čestice koje izlaze iz dimnjaka, spuštaju se na zemlju, umjesto da idu u vis. Na visini ima strujanja koja pomjeraju oblake, no na zemlji ih nema, pa se tako krupne lebdeće čestice zadržavaju pri tlu. Potreban je vjetar od tri metra u sekundi ili više koji bi ih odnio. Danas je u Tuzli sumaglica, horizontalna vidljivost je dva kilometra, oblačnost je 7/8, što znači da se skoro pa potpuno oblačno, iako se nazire i sunce. Vjetra nema˝, naveo je Džakić u razgovoru za Anadoliju.

Reduciranje proizvodnje u Termoelektrani je svakako pozitivan pomak, a Džakić smatra da se vjerovatno i prilikom izgradnje ove tvornice u obzir uzimala ruža vjetrova. No, bez vjetra, ovakva mjera može doprinijeti samo da se zagađenje ne povećava.

˝Gledajući ružu vjetrova, odnosno odakle dolazi preovladavajući vjetar u toku 24 sata, za Tuzlu noćni vjetar je sjeverac, a preovladavajući dnevni je jugozapadni tj. baš iz pravca gdje je Termoelektrana. Npr. u naselju Solina, odnosno Novom Naselju, vjetar je sa Majevice i tamo je uvijek povoljnija situacija u odnosu na naselja u koritu rijeke Jale˝,

Inače, prateći podatke dobivene sa sistema za praćenje kvaliteta zraka, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoline Tuzlanskog kantona jučer je proglasilo epizodu uzbune u Tuzli i u Lukavcu, te je aktiviran Plan djelovanja propisan za ovakve situacije.

˝S ciljem smanjenja zagađenosti u Tuzlanskom kantonu, blokovi 4 i 5 Termoelektrane Tuzla prebačeni su na korištenje uglja sa nižim sadržajem sumpora i pepela, a blok 6 je isključen iz pogona zbog povećane koncentracije sumpor-dioksida na mjernim stanicama. Ova će aktivnost za posljedicu imati smanjenje proizvodnje električne energije i tehnološke pare˝, saopćili su iz Termoelektrane Tuzla.

Štab Civilne zaštite Općine Lukavac dostavit će upit Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona u vezi s tim da li su stvoreni uslovi za obustavu nastavnog procesa u ustanovama predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja, a zbog prekomjernog zagađenja sumpor-dioksidom.

˝Nalaže se pravnim licima sa područja Općine Lukavac da u skladu sa Planom interventnih mjera u slučajevima izuzetne zagađenosti zraka, te u skladu sa svojim planovima, smanje proizvodnju i zamijene pogonska goriva kod industrijskih i drugih objekata, koja u tehnološkom procesu koriste čvrsta goriva i teža lož ulja, a u cilju popravljanja trenutnog stanja˝, jedan je od zaključaka sjednice lukavačkog Štaba civilne zaštite.

Anadolija

Komentari