Povodom postavljanju rampe u centru grana, tačnije  na prolaz između ulica Redžepa ef. Muminhodžića i Branilaca Bosne koja je izazvala različite reakcije građana, kontaktirali smo predsjednika MZ Lukavac Grad, Belmira Hrvatovića.

Prema saopštenju MZ Lukavac Grad, kojeg potpisuje predjednik Hrvatović,  rampa je postavljena na osnovu upućene peticije stanara zgrade Ul. Redžepa ef. Muminhodžića 12,14,16, i stanara zgrade Ul.Branilaca Bosne 4, a ista je upućena  općinskom Načelniku i Službi za urbanizam, prostorno planiranje i investicije Lukavac.

Saopštenje MZ Lukavac Grad prenosimo u cjelosti:

Građani zgrade Ul. Redžepa ef. Muminhodžića 12,14,16, i građani zgrade Ul.Branilaca Bosne 4, su ponovo u maju 2017. godine uputili peticiju MZ Lukavac Grad i Općini Lukavac za zatvaranje prolaza i postavljanja žive ograde prema ulici Branilaca Bosne u Lukavcu Gradu.

Vjeće MZ Lukavac Grad je Peticiju Građana zgrade Ul. Redžepa ef. Muminhodžića 12,14,16, i građana zgrade Ul.Branilaca Bosne 4, prihvatilo i uputili zahtjev Općinskom Načelniku i Službi za urbanizam, prostorno planiranje i investicije Lukavac.

Sporedna ulica iza zgrade je sastavni dio parkinga koji su namjenski napravljeni za stanare zgrade, a kojeg stanari koriste od izgradnje zgrade (1980. god) do danas. U 2008. godini bez saglasnosti građana i MZ Lukavac Grad izvršeno je ilegalno uklanjane žive ograde i asvaltiranje prema ulici Branilaca Bosne bez ikakve dokumentacije, zato što ulica iza zgrade nije unesena u katastarski plan.

Sam ilegalno urađeni izlaz prema ulici nije urađen po saobraćajnim propisima, a ulica Branilaca Bosne sa te strane ima predviđene parking prostore tako da je u proteklom priodu bilo više saobraćajnih nezgoda na samom izlazu prema ulici Branilaca Bosne(što se može provjeriti u PU Lukavac).

Poslije više godina MZ Lukavac Grad zajedno sa građanima potpisnicima peticije zgrade Ul.Redžepa ef. Muminhodžića 12,14,16, i građanima zgrade Ul.Branilaca Bosne 4, uspjeli su da ponovo vrate u prvobitno stanje navedeni prostor u skladu sa važećom dokumentacijom.

Bez ikakve pisane odluke nadležnih organa i bez saglasnosti stanara 2008. godine je otvoren prolaz sa parkinga u Ul. Redžepa ef. Muminhodžića prema Ul. Branilaca Bosne uklanjanjem žive ograde i asfaltiranjem prolaza. Navedenim postupkom otežano je nesmetano odvijanje saobraćaja, a naročito je stvorilo probleme u kretanju pješaka i korištenju parking prostora za stanare zgrade, navodi predjenik MZ Lukavac Grad, Belmir Hrvatović.

Nakon devet gogina uporne borbe stanara zgrade Ul. Redžepa ef. Muminhodžića 12, 14, 16 i stanara Ulice Branilaca Bosne 4 vraćeno je prvobitno stanje uz urednu projektnu dokumentaciju.

Inače, osim ulaza na parking gdje je postavljena rampa, postoji još jedan legalni ulaz i izlaz koji se koristi od 1981. godine.

Komentari