Više od tri godine radnici firme Gredelj-Revom iz Dobošnice nisu imali primanja, ali nakon devete licitacije Porezna uprava FBiH prodala je Gredelj Revom što za radnike predstavlja svjetlo na kraju tunela.

Naime, PU FBiH prodavala je kompletnu imovinu firme Gredelj-Revom iz Dobošnice, a Željeznice Federacije BiH  pojavile su se kao kupac sa ponuđenim iznosom od dva miliona KM.

Hamzalija Hankić
Hamzalija Hankić

“Jučer su Željeznice FBiH u prisustvu Porezne uprave primilie kompletnu imovinu Gredelj-Revoma, napravljen je zapisnik i od jučer Željeznice FBiH raspolažu imovinom. Ostalo je još da se uradi dio poslova, a to je da se u opštini Lukavac izvrši prepis imovine, sa Gredelj-Revom na Željeznice FBiH i da se odradi obračun za četiri mjeseca za radnike kojima nije uplaćeno penziono-invalidsko osiguranje”, kazao je Hamzalija Hankić, predstavnik sindikalne organizacije.

Prema riječima Hankića, Gredelj ima 68 uposlenika kojima je sada uvezan kompletan staž, a neki su stekli uslove za odlazak u penziju. U sindikatu se nadaju da će svi ostali uposlenici biti zadržani na svojim radnim mjestima.

Novu sistematizaciju radnih mjesta pravit će u menadžmentu željeznica, a iz Sarajeva stižu dobre vijesti i o mogućnosti za zadržavanje stručnih, ali i zapošljavanje novih radnika, javlja RTV Lukavac

– Od brzine završavanja administrativne procedure u općini Lukavac i Poreznoj upravi ovisi i početak pokretnja proizvodnje u Revomu, ali u Sindikatu su dobili informacije da bi to trebalo biti do 1. septembra tekuće godine, kaže Hamzalija Hankić.

Komentari