Protekle godine za GIKIL su  poprilično turbulentne i neizvjesne, a ova lukavačka kompanija se suočila i sa odlaskom porodice Mital iz upravljačkih struktura, sa hapšenjima čelnih ljudi te dolaskom novog nadzornog odbora i menadžmenta. U februaru ove godine Dr. Abdel Đozić je izabran za predsjednika Nadzornog odbora, a Dževad Kasumović je novi generalni direktor GIKIL-a.

 

Održavanje Skupštine društva i izbor novog sastava Nadzornog odbora i uprave uslijedili su nakon što je donesena odluka o isključenju člana društva GSHL u likvidaciji, u skladu sa odredbama Zakona o privrednim društvima Federacije Bosne i Hercegovine.

Državne institucije su konačno preuzele upravljanje kompanijom, a u svemu tome stigli su i problemi u procesu proizvodnje koji su prouzrokavani pandemijom koronavirusa. Uslijedile su i promjene u rukovodstvu sindikalne organizacije GIKIL-a, radnicima kasni isplata određenih prinadležnosti, složeni su uslovi rada, nema kolektivnog ugovora za granu hemije i nemetala.

Zbog svega toga sindikalna organizacija GIKIL-a je održala informativni skup uposlenika na kome su oni upoznati sa trenutnim stanjem u kompaniji, te pregovorima sindikata sa novom upravom.

Nedavno formiran pregovarački tim ispred sindikalne organizacije je već održao dva sastanka sa novim menadžmentom i od njih je zatraženo rješavanje navedenih zahtjeva. Otvoren je dijalog, sindikat će postaviti i jasne rokove za ispunjavanje zahtjeva, a ukoliko to izostane uslijedit će radikalnije mjere.

 

Izvor: RTV Lukavac

Komentari