Grupa od skoro 500 radnika GIKIL-a jutros je ispred zgrade uprave ove kompanije održala protestno okupljanje, a podršku su im pružili i članovi granskih sindikata koji djeluju u našoj zemlji.

Tom prilikom jednoglasno je usvojena odluka o odbijanju uredbe na osnovu koje u GIKIL-u treba smanjiti proizvodni proces na 65 posto i ugasiti postrojenja u dvije fabrike. To bi, kako su istakli iz Sindikata GIKIL-a, predstavljalo gubitke za ovu kompaniju, a postavilo bi i veliki upitnik na redovnost isplate plaća radnicima.

“Zbor radnika je rekao da to ne prihvata, a mi ćemo učiniti sve da do zaustavljanja proizvodnog procesa ne dođe. Jedino je ostalo da se rješenje o izvršenju prolongira i mi na tome sada insistiramo”, rekao je predsjednik Sindikata GIKIL-a Mirsad Imamović.

Naveo je i da su radnici od samog početka prepušteni sami sebi.

“Satisfakcija sindikata je jedino u tome da ukazujemo na sav kriminal koji se dešava u ovoj međunarodnoj kompaniji. Problemi su počeli samim stvaranjem ove firme. Nakaradno postavljeni nadzori u upravi doveli su do neprovođenja ugovora, a danas imamo situaciju kakva jeste”, rekao je Imamović.

Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli, čiji su tužitelji na terenu prije nekoliko dana zatekli znatno složenije stanje nego što je ono bilo ranije.

“Prvi korak je težak i tješi me da je on i učinjen. Prvi put se ulaže u ovu kompaniju, a stav Tužilaštva TK me izuzetno iznenadio. Ukoliko bi došlo do zaustavljanja proizvodnje, mogu nastati mnogo veća ekološka onečišćenja. To bi bila ekološka, ali i socijalna katastrofa”, poručio je Imamović.

Sa današnjeg protestnog okupljanja radnici su poručili da je Vladi FBiH upućena urgencija vezano za prolongiranje roka za obustavu rada u GIKIL-u za 100 dana.

Ukoliko se Federalna vlada ogluši na to, radnici će povući radikalnije poteze.

“Prije 20 dana na sastanku sa svim akterima nam je bilo obećano da će se dogovoriti rokovi koji se mogu ispoštovati ulaganjem. Međutim, oni su postavljeni na takav način da ih se ne može ispoštovati. Tražimo prolongiranje izvršenja rješenja o obustavi rada fabrike na 100 dana. U ovom trenutku Vlada FBiH mora donijeti odluku i odgoditi ovo rješenje te stvoriti ambijent za investiranje, očuvanje 1.000 radnih mjesta”, rekla je Kata Iveljić, predsjednica granskog Sindikata hemije i nemetala FBiH.

Na kraju kažimo i to da GIKIL već izvjestan period radi bez okolinske dozvole, a odgovor na zahtjev o izdavanju nove do danas od resornog federalnog ministarstva nisu dobili.

Radnici od danas poduzimaju sve korake kako bi se u petak u sedam sati zaputili za Sarajevo.

Komentari