U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, na danas održanoj sjednici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, doneseno je više naredbi koje se odnose na zatvorene prostore, trgovine, radnje, ugostiteljske objekte i javni prijevoz.

 

Današnjim naredbama ugostiteljskim objektima je omogućen rad do 23 sata. Sa ovim setom naredbi nastoje se spriječiti neželjeni scenarije iz bližih kantona, te da se odgovornim ponašanjem i radom sačuva zdravlje ljudi i izbjegnemo zatvaranje objekata.

 

Krizni štab Ministarstva zdravstva TK, donio je odluku o produženju rada ugostiteljskih objekata do 23 sata. Ugostiteljima je preporučeno da za pružanje usluga maksimalno koriste ljetne bašte, a nadležnim službama savjetovao da pojednostave procedure o zakupu javnih površina za kafiće i restorane. Gosti prilikom kretanja u objektu moraju koristiti masku, a zaposlenici maske ne smiju skidati s lica.

– Ono što je odlučeno, da se svim ugostiteljskim objektima, pružaocima različitih ugostiteljskih djetnosti, subjektima koij pružaju usluge iz oblasti hotelijerstva, umjetnosti i zabave, trgovinama na veliko i malo, i sličnim objektima, na ulazu u objekte postave obavještenja o ukupnom broju osoba koje mogu u isto vrijeme boraviti u zatvorenom prostoru – istakao je Božo Jurić, predsjednik Kriznog štaba TK.

Ukupan broj osoba u zatvorenom prostoru i dalje ne smije biti veći od 30. Svim tržnim centrima i trgovinama, ugostiteljima i hotelijerima naloženo je da odrede covid redare iz reda zaposlenika, koji će biti zaduženi za nadzor nad sprovođenjem važećih epidemiloških mjera. Lokalnim kriznim štabovima i inspekcijama naloženo je kadrovsko jačanje, uz maksimalno pojačanje nadzora u provođenju važećih preporuka i naredbi. Također, od policije je zatraženo da pojača svoj nadzor.

– Također svim organima uprave, jednicama loklane samouprave i subjektima koji vrše javna ovlaštenja se nalaže da svoj rad organiziraju u skladu sa epidemiološkim principima – naglašava Jurić.

Iz Kriznog štaba napomena da se broj novozaraženih u odnosu na broj testiranih osoba kreće u procentima od 15 do 20 posto.

– Ono što bih željela istaći jeste da nismo imali prkoračenje preko 20 posto osoba koje su pozitivne, što nam daje još prostora da možemo djelovati na terenu – rekla je Maida Mulić, članica Kriznog štaba TK.

Prema podacima UKC-a Tuzla nije došlo do bitnije promjene u ukupnom broju hospitaliziranih u zadnje dvije sedmice, ali se bilježi trend povećanja broja zaraženih zaposlenika u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

– On se kreće otprilike 5 do 6 inficiranih u toku jednog dana – naglašava Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla.

Članovi kriznog štaba Ministarstva zdravstva pozvali su građane na odgovornost i poštivanje propisanih epidemioloških mjera, kako bi se izbjegle mjere koje već postoje na nekim drugim kantonima unutar entiteta FBiH.

Komentari