Operacija putujuće kino Obala Art Centra u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom, izvan festivalskih datuma, publici širom gradova u Bosni i Hercegovini nudi iskustvo gledanja festivalskih filmova, a sve to uz besplatan ulaz za posjetitelje.

Idući ususret svojoj publici ovog mjeseca, Operacija kino dolazi u Žepče, Lukavac, Zvornik, Bratunac, Srebrenicu, Mrkonjić Grad, Trebinje i Posušje sa nagrađivanim filmovima ”Hladni rat” Pawela Pawlikowskog i ”Moje nevjerovatno ljeto sa Tes” Stevena Wouterlooda. Sve projekcije počinju u 20 sati.

OK turneja je u Žepču 3. i 4. oktobra, u Lukavcu 7. i 8. oktobra, u Zvorniku 11. i 12. oktobra, u Bratuncu 15. i 16. oktobra, u Srebrenici 17. i 18. oktobra, u Mrkonjić Gradu 23. i 24. oktobra, u Trebinju 26. i 27. oktobra i u Posušju 29. i 30. oktobra.

Obala Art Centar provodi Operaciju kino u Trebinju u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“ koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat “Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

Operacija kino se odvija u partnerstvu sa Ambasadom Švicarske u Bosni i Hercegovini i dm drogerie markt Bosna i Hercegovina.

Film ”Hladni rat” (”Cold War”) Pawela Pawlikowskog, ovogodišnjeg dobitnika Počasnog Srca Sarajeva 25. Sarajevo Film Festivala, nagrađen je za najbolju režiju na festivalu u Cannesu 2018. godine i uz ogroman interes publike otvorio je prošlogodišnji, 24. Sarajevo Film Festival. Pawlikowski je 2015. osvojio Oscara za najbolji strani film za film “Ida”, koji je prije toga prikazan na 20. Sarajevu Film Festivalu i oduševio publiku.

”Moje nevjerovatno ljeto sa Tes” (”My Extraordinary Summer With Tess”), debitantski dugometražni film nizozemskog reditelja Stevena Wouterlooda, prikazan je na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu gdje ga je publika u Dječijem programu proglasila najboljim. Temeljen na nagrađivanom romanu Anne Woltz, omiljene nizozemske spisateljice mladih, ovaj je film dobitnik specijalnog priznanja žirija programa Generation Kplus ovogodišnjeg Berlinalea. Film je dobitnik međunarodne Emmy Kids nagrade i nagrade na Toronto Kids Int. Film Festivalu.

Komentari