Screenshot: Radio-televizija Lukavac
Screenshot: Radio-televizija Lukavac

U dječijem „Selu mira“ Turija upriličeno je svečano puštanje u rad i primopredaje biljnog prečišćivača otpadnih voda na koji se priključilo 15 objekata.

Ceremoniji otvorenja i puštanja u rad prečišćivača prisustvovao je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, direktora „Sela mira“ Turija Osman Pozderović, načelnik Općine Lukavac Dževad Mujkić, predstavnik Ministarstva za gospodarski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije Janeza Rogelja i predstavnik Organizacije Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj (UNIDO) Kristijana Susana.

Izgradnja biljnog prečišćivača trogodišnji je projekat koji je implementirala UNIDO iz Beča, u saradnji sa Vladom TK s ciljem rješavanja problema zagađenja akumulacije Modrac od difuznih zagađenja primjenom efikasnih mjera ekoremedijacije. Implementator projekta je firma LIMNOS iz Slovenije, a sredstva za realizaciju projekta obezbjedila je Republika Slovenija.

S razlogom je odabrana lokacija na kojem je smješteno selo u kojem boravi oko 120 djece i zaposlenih, a otpadne vode nisu bile prečišćavane i imale su negativan uticaj na okoliš i zagađenje vode u slivu jezera Modrac.

Dječije Selo mira od početka ima podršku Ministarstva za rad i socijalnu politiku TK i ostalih ministarstava koja djeluju Vladi TK. Nama je u cilju da djeca ovog sela i svih ostalih ustanova socijalne zaštite  imaju prvoklasne uslove za život i mi smo ponosni što smo danas ovdje i što smo uspjeli realizovati ovaj projekat. – rekla je Danijela Simić ispred Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Nakon svečane ceremonije održan je okrugli sto u Hotelu Senad od Bosne  na kojem je firma LIMNOS prezetovala mogućnosti ekoremedijacije i zašitite Jezera Modrac prirodnim mjerama. Ujedno je ovo bila prilika da se zajednički sagledaju ekološki problemi koji se mogu riješavati ovim mjerama u slivu akumulacije Modrac i dugih općina TK.

 

Komentari