Nakon što je prošle godine Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK uputio Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH peticiju uz inicijativu da se džamija u Puračiću proglasi nacionalnim spomenikom, u Puračiću je održan sastanak, na kojem su predstavnici Općine Lukavac, džematskog odbora, Medžlisa Islamske zajednice Puračić, Vijeća MZ Puračić te NVO-a izrazili podršku da čaršijska džamija u Puračiću, dobije status nacionalnog spomenika BiH.

Džamija u Puračiću izgrađena je u periodu između 1921. i 1923. godine na mjestu na kojem je ranije postojala stara drvena džamija. Iz vremena izgradnje zadržan je oblik, dimenzije, te izgled temelja i munare, kao i vrata i mihrab, što uvećava njen historijski značaj.

Na području općine Lukavac, pet objekata je proglašeno nacionalnim spomenicima BiH. 2009. godine  kao historijska građevina u nacionalne spomenike koji uživaju najviši stepen zaštite, uvršten je Hram svetog proroka Ilije u Puračiću, sagrađen daleke 1881.godine, kao mala drvena građevina, koji je nakon rekonstrukcije 1909. godine zamijenjen novom crkvom, koja je do danas zadržala svoj izgled.

Četiri objekta su status nacionalnog spomenika BiH dobila u 2015.  i 2016.godine, a to su Villa Solvay sagrađena 1912. godine, Stara željeznička stanica u Lukavcu iz 1896., Čamdžića kuća u Puračiću iz osmanskog perioda i kao graditeljska cijelina – Crkva Sv. Ante Padovanskog sa župnom kućom u Lukavcu, čime je Općina Lukavac za kratko vrijeme postala bogatija za nekoliko nacionalnih spomenika.

Doprinos je to saradnje sa Stručnim timom Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno – historijskog i prirodnog naslijeđa TK, koji je zajedno sa Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, učestvovao u terenskom istraživanju i dokumentovanju pomenutih građevina.

Pored džamije u Puračiću, peticija za proglašenje nacionalnim spomenikom upućena je nedavno i za Spomen kosturnicu u Lukavcu.

Lukavac.ba

 

 

Komentari