Kulturno-umjetničko društvo „Puračić“ organizuje šesti po redu festival folklora „Puračić – 2016“, uz učešće 13 kulturno-umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine i inostranstva.

Puračić će u danima festivala, biti centar kulturnih dešavanja, sa preko 400 učesnika programa iz Turske, Makedonije, Hrvatske, Holandije i zemlje domaćina, Bosne i Hercegovine. Glavne festivalske aktivnosti, odvijat će se 5. augusta, kada će sa početkom u 15,00 sati biti održan Gastro festival i prezentacija tradicionalnih bosanskih jela i to takmičarskog karaktera.

Okrugli sto na temu „Očuvanje izvornosti tradicionalne narodne muzike kroz folklorne izvedbe“, planiran je za 16,00 sati, na kojem se, uz učešće predstavnika ansambala, očekuje dolazak stručnjaka iz oblasti tradicionalne muzike i to mr. Kim Burton iz Engleske i doc.dr. Seada Siočića iz Holandije.

Učesnici 6. Festivala folklora su:

1. Havsa Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu – Havsa, Edirne – Turska
2. Sevdah Zoete Liefde Band – Holandija
3. KUD “IZVOR” – Jegunovce – Makedonija
4. KUD “IZVORNI OBIČAJI” – Zagreb – Hrvatska
5. HKD “IZVOR” – Donja Motičina, Našice – Hrvatska
6. KUD “DARDA” Darda – Hrvatska
7. KUD “SAOBRAĆAJAC” – Sarajevo – BiH
8. KUD “Ševko Avdić” – Tarevci, Modriča – BiH
9. KUD “BUKINJE”- Bukinje-Tuzla – BiH
10. KUD “DEVETAK” – Devetak – BiH
11. KUD “OZREN” – Krtova – BiH
12. KUD “MODRAČKI MORNARI” – Šerići, Živinice – BiH
13. KUD “PURAČIĆ” – Puračić – BiH

Od bosanskohercegovačkih KUD-a nastupiće: KUD „Saobaraćajac“ Sarajevo; KUD“ Ševko Avdić“ Tarevci – Modriča; KUD „Bukinje“ Bukinje – Tuzla; KUD „Devetak“ Devetak; KUD „Ozren“ Krtova; KUD „Modrački mornari“ Šerići – Živinice i domaćin i organizator festivala, KUD „Puračić“.

Ulaz za posjetioce 6. festivala folklora „Puračić – 2016“ je slobodan.

 

Komentari