Tuzla će danas biti domaćin Prvog Turističkog foruma u organizaciji Vlade Tuzlanskog kantona i Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona.

U posljednje vrijeme, evidentna je zainteresovanost za turizam kao djelatnost koja može uticati na ekonomski razvoj i osnaživanje, razvoj Kantona i u konačnici manji stepen nezaposlenosti.

Prepreke koje nepovoljno utiču na razvoj turizma su, prije svega, nestabilne političke prilike u zemlji, nerazvijena saobraćajna infrastruktura te nepovoljna porezna politika koja je destimulativna za potencijalne domaće i strane investitore.

“Turistički forum 2017.” osmišljen je s ciljem prevazilaženja, barem dijela prepreka sa kojom se turistička djelatnost suočava. Nametanjem potrebe stalnog dijaloga i ulaganja u ovu granu, Forum je zamišljen kao mjesto susreta turističkih radnika, javnog i privatnog sektora, razmjene ideja i prijedloga, u cilju zauzimanja najboljeg kursa na putu razvoja turizma u Bosni i Hercegovini.

Svjedoci smo rasta turizma kao privredne grane u posljednje dvije godine u BiH. Izvještajem koji smo dobili za 2016. godinu, svi smo bili pozitivno iznenađeni. Štoviše, u TK u prosjeku imali smo više posjeta, noćenja i zadržavanja turista nego u ostatku države. Vođeni tim informacijama i stanjem na terenu, dobili smo potrebu da organizujemo Turistički forum koji će se održati u Tuzli, ističe  ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi TK, Mirsad Gluhić.

Ministar dodaje da se  turizam ne može stihijski razvijati, a zemlje koje su ostvarile značajan rast u toj oblasti, dokaz su da to nije bilo slučajno već dobro osmišljeno i planirano.

Za unapređenje turističke djelatnosti potreban je sistemski pristup poboljšanju politike u turizmu na svim nivoima vlasti  da bi bili stvoreni što bolji uvjeti za domaće i strane investitore te olakšano poslovanje postojećih subjekata u turizmu, naglašava ministar Gluhić.

U okviru Foruma biti će organizovane panel diskusije u kojima će panelisti učesnike upoznati s problematikom institucionalnog i zakonskog okvira kao preduslova za razvoj turizma u Federaciji Bosne i Hercegovine i Tuzlanskog kantona, kao i perspektivama razvoja specifičnih vrsta turizma na području Tuzlanskog kantona.

Na forumu će biti predstavljeni i pozitivni primjeri iz prakse, načini stvaranja priznatih i poznatih turističkih brendova, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz šireg regiona.

Na skupu će biti dodjeljena i priznanja najuspješnijim projektima u turizmu ili općini s najboljom turističkom ponudom u Tuzlanskom kantonu.

Organizatori ovog foruma su Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona. Prijatelji projekta su Turistička zajednica Tuzlanskog kantona, Radio televizija Tuzlanskog kantona, FENA (Federalna novinaska agencija),  marketing agencija Colosseum, Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona, nevladina organizacija „CISP“ Italija,Udruženja BOSPER Tuzla.

Komentari