Promocija knjige prof. dr. Adnana Jahića u Lukavcu
Promocija knjige prof. dr. Adnana Jahića u Lukavcu

U organizaciji JU “Javna biblioteka Lukavac” večeras je upriličena promocija knjige “Vrijeme izazova – Bošnjaci u prvoj polovini XX stoljeća”. Riječ je o četvrtoj knjizi bh. historičara, prof. dr. Adnana Jahića, a čija je promocija u Lukavcu okupila veliki broj posjetitelja.

-Moja zadaća je bila da osvijetlim te izazove na polju identiteta, političke afirmacije pa i zaštite života ljudi u kritičnim trenucima kada su Bošnjaci bili izloženi brojnim pljačkama i stradanjima. Knjiga je nastala kao neka vrsta dorade i dodatnog istraživanja tema koje su već bile obrađene kroz objavljene članke, zbornike i druge publikacije. Shvatio sam da je potrebno učiniti jedan dodatni napor kako bi se te teme obogatile nekim novim uvidima i saznanjima, kazao je autor knjige za Lukavacki.ba

Knjiga se sastoji od 12 tematskih cjelina i prvenstveno je namijenjena historičarima, ali i široj čitalačkoj publici zahvaljujući čitljivom stilu njenog autora, ističe jedan od promotora, prof.dr. Omer Hamzić.

-Autor dobro vlada izvornom građom, a prilozi su zasnovani na izuzetno bogatim izvorima. Smatram da ova knjiga sintetički obrađuje jedan od najdramatičnijih perioda naše historije i ono što je čini jedinstvenom jeste mjesto radnje i vremena. Knjiga će služiti prije svega tzv. esnafu historičara, ali će zasigurno biti izvor i nadahnuće nekim drugim i novim istraživačima. Ona je čitljiva i pogodno historijsko štivo za širu čitalačku publiku, dodaje Hamzić.

Knjiga je do sada promovisana u Zagrebu, Sarajevu i Tuzli, a u Lukavcu je također dočekana sa velikim interesovanjem. Pored autora, o knjizi su još govorili prof. dr. Salkan Užičanin, te prof. Mihad Sakić. Promociju su, svojim prigodnim nastupom ,uveličali učenici osnovne škole “Lukavac Grad”.

Komentari