U okviru 10-dnevnog aktivizma koji organizuje Aktiv nastavnica bosanskog, jezika i knjižvnosti Osnovne škole “Lukavac Grad”, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, u prostrijama JU Javna biblioteka Lukavac održana je promocija knjige “ Gluho doba”, autorice Hasibe Saračević.

-Mi želimo, prije svega, da promovišemo dostignuća žena, njihove rezultate rada i uspjehe. Sastavni dio naših aktivnosti jeste i promocija knjige naše kolegice, profesorice Islamske vjeronauke, Hasibe Saračević. Ovo je njena druga knjiga, a želimo da promovišemo jedan primjer uspješne žene iz naše neporedne okoline, kazala je nastavnica Ismeta Džibrić.

Prema riječima autorice i profesorice Saračević, pored promocije knjige,cilj je da se kroz ove školske aktivnosti ukaže na značaj i snagu bosanske žene, herione o kojoj se vrlo malo govori u javnosti.

-Iz tog razloga smo pokrenuli ovu kampanju gdje i ja učestvujem sa svojim pisanjem i radionicama, te je u sklopu toga i promocija ove moje knjige, u smislu da u ovo “gluho doba” neke ljenosti čitanja i obrazovanja učinimo bilo kakav napredak za naša buduća pokoljenja. Prvenstveno tražimo vrlo lijepe i inspirativne sudbine naših žena, kao majke, kao poslovne žene. Toliko su one nenametljive u svom postojanju, a toliko grandiozne u očuvanju braka, porodice i to može svakom poslužiti kao snaga i inspiracija, poručuje Saračević.

Inače, u okviru ove desetodnevne kampanje u školi, prethodnih dana organizovan je niz radionica pedagoškog i edukativnog karatkera kako za učenike, tako i nastavnike. 13. marta s početkom u 12 sati bit će organizirana i radionica UŽR “Bolja budućnost” na temu “Ženska ljudska prava sa dodirom na diskriminaciju zasnovanu na spolu”.

Komentari