U prostorijama JU Javna biblioteka Lukavac, upriličena je promocija knjige “Gluho doba”, autorice Hasibe Saračević koja govori o životu autorice, djetinjstvu i o periodu kada je autorica iz rodnog grada došla u Lukavac.

-Knjiga simoblično govori o gluhom dobu, koje je obilježilo jedan dio djetinjstva Hasibe Saračević, ali također, o gluhom, modernom dobu u kojem smo okupirani prolaznišću i nebitnošću, kazala je promotorica knjige Elmedina Osmić Brzović i dodala da je knjiga Gluho doba pogodna za sve članove porodice.

-Knjiga je pogodna za sve članove porodice, jer jedan dio knjige čini poezija, a drugi dio je proza. Ovaj dio koji je satkan od poezije, prikladan je za djecu jer su to radovi učenika i učenica Hasibe Saračević koji su pisali o njoj. Kada je riječ o dijelu proze, to su impresije o periodu djetinjstva same autorice i nekako je taj dio više prilagođen za stariju populaciju, kazala je Elmedina Osmić Brzović.

Inače, knjiga Gluho doba, predstavlja drugo djelo Hasibe Saračević, koja je ranije izdala zbirku priča i pjesama “Kapi rose” koja je uglavnom posvećena djeci.

-Knjiga Gluho doba monogo je ozbiljnija od moje prethodne knjige koja je namijenjena mlađoj populaciji. Knjiga obrađuje ozbiljnije teme, dakle teme koje su za ozbiljniju publiku i zreliju populaciju. Knjiga govori o svemu što nas okružuje, zla i dužnosti  nas kao zajednice, šta trebamo uraditi na spriječavanju svega onoga što uništava našu mladsto, ličnost i našu djecu, kazala je Hasiba Saračević, autorica knjige i dodala da se kroz knjigu Gluho doba posebno osvrnula na omasovljenje zla.

-Posebno sam se osvrnula na omasovljenje zla u smislu alkoholizma, psovke i svega onoga što nas okružuje i  u suštini sužava naš prostor tako da osobe koje žele da šire pozitivne vrijednosti, zapravo nemaju prostora za sebe, kazala je Hasiba Saračević.

Sinoćnja promocija, privukla je veliki broj ljubitelja knjige, a nakon predstavljanja knige, uslijedilo je zajedničko druženje.

 

Komentari