U prostorijama JU “Javna biblioteka Lukavac” upriličena je promocija knjige “Dnevnik naših života“ autora Redže Salkića iz Banovića.

Prema riječima recenzenta, Safeta Berbića, radi se o jednoj vrlo zanimljivoj knjizi koju je žanrovski teško odrediti i koja u sebi objedinjuje i liriku i epiku.

„Redžo Salkić je dječiji pjesnik i pjesnik za odrasle, a ovo je prvi put da se oprobao, možemo uslovno reći, kao romanopisac. Knjiga je svojevrstan sinkretizam u izričajima, budući da ona u sebi objedinjuje i liriku i epiku na jedan poseban način. U njoj ćemo naći monografije, faktografije, poeziju i jednu lijepu književnost koja se sjedinjuje u vrlo pitko štivo koje toplo preporučujem čitateljima.“-kazao je Berbić.

Kada je riječ o formi knjige ona je dnevničko-eseističko-ispovjedna i predstavlja autorov pokušaj da sačuva trag o vremenu u kojem je pisao.

„Motivacija za ovu knjigu je višestruka, a namjera mi je bila, prije svega, da pokušam obilježiti jedno vrijeme, svoje korjene u Treštenici, zatim mnoga mjesta u kojima sam živio od Livna, Sarajeva, Živinica, Bugojna i Pule. Sva ta mjesta i periodi života zastupljeni su u knjizi, te presjeci likova koji su bili moji savremenici.“-ističe Salkić.

Knjiga je u Lukavcu svakako dočekana sa oduševljenjem o čemu svjedoči i veliki broj ljubitelja pisane riječi koji su bili prisutni na promociji.  Pored autora, o „Dnevniku naših života“ govorili su i prof. Mihad Sakić, te direktorica JU „Javna biblioteka Lukavac“, Nihada Fajić.

Komentari