Prepoznati trud, zalaganje i uspjeh mladih ljudi, te pružiti im podršku u daljem školovanju, razlozi su promocije generacije učenika srednjih škola TK. Oni su u svom četverogodišnjem školovanju pokazali da mogu više od postavljenog standarda. Uz podršku nastavnika i roditelja, zapažene rezultate ostvarili su u nastavnim i vannastavnim aktivnostima u školskoj 2020/2021. godini.

 

”Smatram da su manifestacije poput ove konačno znak, da se naše društvo počinje razvijati i da se konačno počinju prepoznavati mladi talenti i da im treba mnogo više minutaže na televizijama, koje trenutno gledamo, a ne neke sumorne vijesti koje često gledamo” rekla je Amina Jahić, učenica generacije Gimnazije ”Ismet Mujezinović” Tuzla.

”Smatram da su ove manifestacije jedna divna nagrada za nas koji smo ostvarili ovaj naziv učenik generacije, kao i za one koji trenutno pokušavaju i ciljaju na taj uspjeh, jer osim što smo mi u sudjelovanju u natjecanjima ostvarivali zapažene rezultate smatram da je ovo baš lijep način da nam se zahvale u sudjelovanju u izvan školskim aktivnostima na volontiranjima na načinima na kojima smo doprinosili našoj zajednici” ističe Andrea Šimić, učenica generacije Gimnazije KŠC ”Sveti Franjo” Tuzla

Ovi učenici su pokazali da i u doba pandemije mogu postići izvanredne rezultate. Mladi ljudi su pokretačka snaga naše države i jako je bitno zaustaviti trend odlaska, mišljenja su u Ministarstvu obrazovanja TK.

”Cilj nam je zadržati naše učenike, mlade ljude da ostanu u Bosni da se školuju da odu doduše vani da vide kako je vani, ali da se nakon školovanja vrate i nastave svoj rad u BiH.Oni su ono najbolje što imamo, najsvjetlije što imamo ulaganje u njihovo obrazovanje nikada ne smije biti shvaćeno kao potrošnja, nego kao ulaganje u bolju budućnost. Ja vjerujem da su oni nosioci pozitivnih promjena u našem društvu”istakao je Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke TK.

”Ono što je nama svima bitno je da pokušamo svoj ovoj djeci pokazati da se ipak može ostati u BiH, da mogu raditi na ovim prostorima i da mogu svoje znanje pokazati. Ovo je jedan naš mali doprinos ka tome da ova djeca se osjećaju da mogu biti priznati i da na ovaj način mogu graditi dalje svoje karijere”rekao je ovom prilikom Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK.

Promovisan je 31 učenik iz srednjih škola sa područja TK kojima su ovom prilikom uz zahvalnice dodijeljenje i jednokratne stipendije. Ovogodišnjoj tradicionalnoj manifestaciji koju organizuju Ministarstvo obrazovanja TK i Pedagoški zavod TK, suorganizator su bile Građevinsko-geodetska i Srednja muzička škola ”Čestmir Mirko Dušek” iz Tuzle. U narednom periodu kako je rečeno, bit će organizovana i promocija učenika generacije osnovnih škola Tuzlanskog kantona.

Komentari