Povodom obilježavanja Dana Općine Lukavac JU Javna biblioteka Lukavac organizuje promociju knjige „Moj san o babi“ autora Mehmedalije Bektića koja će se održati 21.09.2017. god. (četvrtak) sa početkom u 18 sati.

O knjizi će govoriti recenzenti: Subhija Karahmetović, prof. i Mihad Sakić, prof., a u ime izdavača knjigu će predstaviti direktorica JU Javna biblioteka Lukavac – Nihada Fajić, prof.

Promociju će upotpuniti učenici Medicinske škole Lukavac svojim muzičko-poetskim performanskom.

O pjesniku

Mehmedalija Bektić je rođen 1971. god. u Bektićima kod Srebrenice. Osnovnu školu je pohađao u rodnom mjestu, a srednju u Vlasenici. Prve stihove piše kao sredjoškolac. Vremenom ljubav prema pisanoj riječi jača, a posebno u poratnom periodu. Do 1995. god. boravi u rodnim Bektićima, a nakon pada Srebrenice utočište nalazi u Lukavcu gdje i danas živi i radi.

O knjizi

Ovo je njegova druga knjiga. Mehmedalija Bektić je objavio i zbirku pjesama „Dječak iz pakla Srebrenice“.

Motive za poemu o Srebrenici Mehmedalija pronalazi u svojim dobro urezanim sjećanjima vezanim za ratni period. Ovo je knjiga o ubijenom zavičaju, djetinjstvu, zemlji i nebu, o nadi koja je ujedno značila i uzaludnost i kraj sve željenog, a nedočekanog. Mehmedalija Bektić je od onih koji su našli snage da iz dna duše izvuku sjećanja, otkinu ih od sebe i predoče u stihove i prašinu. Njegova duša je željna Srebrenice.

Mehmedalija, kao uostalom, najveći dio Bošnjaka iz Podrinja koji je preživio golgotu i genocid, nastoji pobjeći od nacionalističke ideologije čija su žrtva bili Srebreničani. Kada čitate stihove iz ove knjige, to možete osjetiti kroz njegovu priču:

„Još ljubavi ima,

A ima i vjere,

Ezani se čuju opet

I zvone zvona crkvena,

Srebrenica ti je

Uzburkano more,

Ponekad tornado,

Ali ljepota.“

 

Komentari