Država Bosna i Hercegovina bogata je historijskim, tradicionalnim i kulturnim vrijednostima.Uprkos brojnim nemilim dešavanjima, agresijom na bošnjački narod, ostali su tragovi, radovi i djela koja govore o neiscrpnim vrijednostima ovog naroda. Ideja  „Lilium bosniacum“, nastala je tokom ljeta 2016. godine, kao nastavak projekta započetog 2014., koji se odnosio na promovisanje vrijednosti bošnjačkog naroda.

-Ideja projekta koji smo nazvali „Lilium bosniacum“ je da na jednom mjestu prikupimo historijsku i ratnu literaturu koju ćemo zajedno sa grbovima i ostalim suvenirima predstaviti  na sajmovima i  kulturnim  manifestacijama.

U tu svrhu registrovali smo i udruženje koje smo nazvali „Patareni“ i zajedno sa drugim organizacijama i institucijama započeli pripremu ovog projekta.

Sada smo u u drugom dijelu projekta, gdje treba prikupiti literaturu koja nam nedostaje i već na proljeće se predstaviti na sajmovima knjige u Sarajevu i Tuzli, priča Agić.

Kroz historiju se mnogo toga veže za ovaj narod. Mnogi simboli, grbovi, pokazuju na njegovo  postojanje i kretanje kroz historiju, od postanka do danas.

U prvom dijelu bavili smo se heraldikom srednjovjekovne i republičke BiH. Dakle, izrađivali smo grbove Bosne, kasnije BiH. Te grbove (srednjovjekovne i republičke) radili smo na drvetu sa jasnim motivima i opisom. U nekim smo slučajevima sami dodavali motive iz različitih perioda. To je pokušaj imitiranja raznih  faktora (geografskih, društvenih i političkih) koji su uticali i ostavljali traga na historijski kontinuitet i suverenitet BiH, ističe predsjednik udruženja „Patareni“, Vesmin Agić.

Imajući u vidu da u heraldici svaka boja ima značenje, onda je važno naglasiti da kroz  kontinuitet postojanja BiH, koja vuče korijenje još od antike, odnosno ilira, pa preko srednjeg vijeka, turske i austro-ugarske okupacije, perioda pripajanja južnoslavenskim narodima, pa sve do danas,  preovladavaju  boje: plava, žuta, bijela, crvena i zelena. Mladi autori ovog projekta, kroz istraživanje i rad, vodili su se činjenicama i uopšteno značenjem tih najzastupljenijih boja. Pojasnimo: bijela/srebrena (Argent) boja predstavlja iskrenost, mir i čistoću, žuta/zlatna (Or)  predstavlja mudrost, nesebičnost i vjeru, zelena (Vert)  predstavlja lojalnost, sreću i nadu, crvena (Gules)  predstavlja ratobornost, velikodušnost i junaštvo, plava (Azure) boja predstavlja iskrenost, snagu i vjeru.

Na sve do tada urađeno, Patareni su dodali još jedan dio, a on se odnosi na skupljanje književnog fonda. U ovom dijelu projekta, akcenat su stavili na historijsku literaturu i onu koja se odnosi na period agresije na BiH. Kod odabira ratne tematike,  posebno su vodili računa o vjerodostojnosti romana – autora koji su isključivo bili u dodiru sa ratnim razaranjima. Tu su prije svega uključeni romani autora/novinara koji su direkto izvještavali sa ratnih bojišta i proživljena iskustva pretočili u pisanu riječ.

-Ciljevi projekta su prikupljanje aktuelne, relevantne historijske građe BiH na jednom mjestu, upoznavanje šire bh. javnosti  sa literaturom i ovim književnim fondom kroz sajmove i ostale programe edukativno-izložbenog karaktera, animiranje šire mase na iščitavanje, edukovanje i objektivno rasuđivanje i u konačnici ojačavanje patriotske spone bošnjačkog naroda, institucija i vodećih predstavnika bh. društva, ističu iz Udruženja.

Iz udruženja „Patareni“ ističu da se radi  o jednom jedinstvenom konceptu ove vrste s ciljem da se na jednom mjestu nađu simboli Bošnjaka, zatim sva  literatura iz protekle agresije na BiH i sinhronizovanim redoslijedom iznesu činjenice i dokazi o postojanosti Bosne i Hercegovine, kao i načinu  njenog sadašnjeg funkcionisanja. Drugi cilj je nacionalno homogeniziranje Bošnjaka i njihovo nacionalno buđenje.

 

U ovom modernom i turbulentnom dobu, najveća okosnica je animirati ljude na čitanje, izučavanje, neophodno za progresivno djelovanje. Pored progresivnosti, čitanje je način stvaranja mehanizma  koji će imati formu i koje će znati odoljeti negativnostima i zlim postupcima.

Siromaštvo duha i inetelektualnog angažmana u doba komfora i društvenih mreža dovodi do paraliziranja mentalnih sposobnosti, neodgovornosti, neafirmacije i neaktivizma.

Naš cilj je ukazati  i na nedovoljnu obrazovanost kod našeg naroda. Obrazovanost  možemo steći i bez visokih škola. U tome svakako prednjače narodi susjednih zemalja. U tom pogledu smo osim ovog djelovanja planirali izgraditi mrežu timova širom BiH, i na taj način bi ovu literauru koju mi posjedujemo učinili dostupnim svima koji se uključe u ovaj projekat, ističe predsjednik Udruženja.

Na kraju razgovora  o ovom projekt, kreatori ideje „Lilium bosniacum“ (bosanski ljiljan), istakli su zadovoljstvo pružanja podrške realizaciji, ali i uopšte sluha pojedinaca prema ovoj nesvakidašnjoj ideji.  Tu su prije svega istakli podršku ljudi iz   MZ Dobošnica Donja, preko osoblja u opštini, kantona pa sve do vrhovnih institucija u Sarajevu.

Podrška ovim mladim i hrabrim pokretačima ovog projekta, satisfakcija je da ne odustaju na preprekama  koje se pojavljuju pred njima, te da ostanu istrajni u nastojanju da važnost ideje prenesu na širu javnost.

Komentari