GIKIL

Problemi u Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac (GIKIL) iz dana u dan se gomilaju. Ugovori s poslovnim partnerima ističu, a s obzirom na to da uprava kompanije ne funkcioniše, nove dokumente nema ko potpisati.

Uz to, isplata plaća je otežana, a radnicima kasni i naknada za topli obrok.Nakon hapšenja, a zatim i puštanja na slobodu sedam članova uprave GIKIL-a, koji se sumnjiče za organizirani kriminal, stvari su u ovoj lukavačkoj kompaniji krenule nizbrdo.

Uprava kompanije u ovom trenutku nije konstituisana, a za sada nije poznato decidno ni kada će biti, što predstavlja jednu od najvećih kočnica u nesmetanom funkcionisanju GIKIL-a.

Jedan od najvećih korisnika GIKIL-ovih usluga je Željezara Smederevo s kojom je, kako saznaje Klix.ba, glavni ugovor istekao koncem prošle godine. Na isteku je i još nekoliko ugovora koje također sada nema ko produžiti i upravo to stvara najveću zabrinutost kod radnika.

“Fabrike u GIKIL-u rade, međutim sve je to nesigurno, jer nemamo dugoročnih ugovora s najvećim poslovnim partnerom iz Smedereva. Višemilionske iznose za ugovore sada nema ko odobriti, a radnici su zabrinuti, kao i sindikat. Isplata plaća je i dalje otežana, a sada prvi put javno kažem da nama duguju i isplata jednog toplog obroka. Već smo uputili dopis da se to mora iznivelisati do kraja ovog mjeseca”, kaže za Klix.ba predsjednik Sindikalne organizacije GIKIL-a Mirsad Imamović.

Na korak od propasti

Bez stabilnih partnera nema finansijskih sredstava, samim tim ni isplate plaća, a od radnika se sve glasnije može čuti da se ovaj nekadašnji gigant nalazi na korak od potpune propasti. Zbog toga radnici od Vlade Tuzlanskog kantona traže da se aktivno uključi u rješavanje problema te da pronađe strateškog partnera koji će GIKIL izvući iz dubioze.

Neizvjesno održavanje Skupštine društva

Prema posljednjim podacima, GIKIL već izvjestan period posluje u gubitku, a kada će Skupština društva biti održana za sada niko decidno ne može reći.

Kompletan tekst možete pročitati na portalu Klix.ba klikom ovdje.

Izvor: Klix.ba

Komentari