U Lukavcu je održan sastanak između predstavnika Uprave rudnika „Kreka“ , predstavnika općine Lukavac, sindikata rudnika „Kreka“ i sindikata Rudnika FBiH kao i pravnog zastupnika Begajeta Ribića koji je u maju ove godine sa porodicom deložiran iz kuće u Šikuljama čime je omogućen nastavak proizvodnje u ovom rudniku.

-Kreka je uplatila nesporni dio svoje obaveza, a Sindikat Rudnika Krekla prikupio je oko 6.000 KM što je značajno ispod iznosa koji je potrebno namiriti mještanima tako da smo čitavu ovu aktivnost dovli u ozbiljno pitanje, kaza je Edin Delić, načelnik općine Lukavac te dodao da je zakazao konferenciju za medije da pošalje poruku da se morao stati iza obaveze koju su preuzeli sredinom petog mjeseca ove godine.

Međutim, i pored obećanja, novac potreban za Ribićevo obeštećenje još nije prikupljen.

-Prvi ljudi sindikata su svojim primjerom dali kako treba da se sakuplja, međutim u situaciji kada u rudnicima Kreka gdje brojite skoro 2400 uposlenih, imate svaki mjesec barem tri prikupljana zbog izuzetno teških bolesti. Kada to uzmemo u obzir, s ponosom možemo reći da je odgovor sindikata bio dobar, kazao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne orgnizacije Rudnici uglja “Kreka” u Tuzli.

Podsjećamo, 14. maja ove godine potpisan je sporazum o pokretanju akcije solidarnosti za isplatu novčanih sredstava na ime postupka eksproprijacije mještaninu Šikulja Ribić Begajetu.

Pomenuti sporazum potpisali su Općina Lukavac, Sindikat rudnika Kreka Tuzla, Samostalni Sindikat radnika rudnika Federacije BiH, Javno preduzeće Elektroprivreda BiH – ZD Rudnici Kreka Tuzla, kao i pravni zastupnik pomenutog mještanina, u želji da se ovaj problem riješi i na solidaran način prikupi 95.000 KM.

-Ovom prilikom ističem da ću ja kao načelnik pozvati općinu, zaposlene u općini, zaposlene u javnim ustanovama da uzmu učešće, barem u nivou ili nešto jačem nivou nego to rade uposleni u rudniku Kreka. Evo ja pozivam i ljude u elektroprivredi da jednostvano shvatimo da je naša opredijeljenost ka solidarnom postupanju i odgovornost za radna mejsta na jednom veliku ispitu, kazao je Edin Delić, načelnik općine Lukavac.


Komentari