Jedna od tačaka dnevnog reda 2. sjednice OV Lukavac održane proteklih dana koja je izazvala ogromne reakcije kako samih učesnika, koji su se međusobno napadali, demantirali i sebe i suparnike, tako i samih građana koji su putem RTV Lukavac “uživali” ovih posljednjih dana u 2016. godini u ovom “cirkusu” lokalnog karaktera sigurno je i posljednja tačka (slučajno ili ne, ostaje da vidimo da li su zaista akteri odlučili sebe postaviti na posljednje mjesto) koja se odnosila na imenovanje novog privremenog Upravnog odbora JZU “Dom zdravlja” Lukavac na period najduže od 90 dana, kako zvanično i glasi ovaj dio pod tačkom 18, a odnosi se na kadrovska pitanja.

Tri imena oko kojih se povela rasprava su: Dževad Mujkić, Nermin Imamović i Vildana Kovačević. I dok niko od prisutnih nije postavljao pitanje oko izbora i imenovanja dr. Kovačević, smatrajući da svojim stručnim i odgovornim radom, zaslužuje mjesto u novom UO, rasprava se povela oko dvojice kandidata koji su posljednju deceniju politički aktivni učesnici javnog života Lukavca.

Pojedini vijećnici su sa svojih mjesta prigovorili da nisu dobili biografije kandidata, što je rezultiralo reakcijom kluba SDA. Iz kluba ove stranke je reagovao Admir Mosorović koji je sa govornice poručio da bi bar vijećnicima trebalo biti jasno ko je Dževad Mujkić i da nema potrebe predstavljati biografijom dosadašnjeg načelnika Mujkića.

Prvu veliku raspravu je izazvao Adem Mahovkić, vijećnik SDP , koji je postavio pitanje zakonskog imenovanja novog privremenog UO. Kako su vijećnici opozicije zahtijevali da se o ovome zatraži mišljenje opštinskog pravobranioca, ili mišljenje nekog od pravnika iz opštine, došlo se u neugodnu situaciju da je morao intervenisati i načelnik jer su prije određenog vremena sjednicu napustili i pravobranioc i šefovi službi Opštine Lukavac.

Jasminka Memić ispred kluba SBB BiH reagovala je na stav “vanklupskog” člana SBB BiH Ramiza Frljanovića da je kandidat za mjesto u UO stranački kandidat SBB BiH za poziciju Imamović, te je postavila pitanje i legalnosti jer se bez materijalnog dokaza predlaže kandidat ispred stranke čiji predstavnici u OV Lukavac sa ovim nisu upoznati.

I pored višesatne rasprave prekidane pauzama, prijedlog je na kraju zahvaljujući glasovima većine prošao na glasanju. Period od 90 dana svakako će biti koristan pravniku Mujkiću da novom pozicijom u JZU “Dom zdravlja” nadoknadi nekadašnje mjesto načelnika, te da uz pomoć Imamovića kao uspješnog privatnog poduzetnika unaprijede rad po pitanju zdravlja građana Lukavca.

Sretna vam Nova godina ! I tebi i meni i svima nama.

Komentari