Završni radovi na projektu rekonstrukcije spomen obilježja u zaseoku Karići u MZ Turija privode se kraj.

Na Facebook stranici Turija-X objavljen je intervju sa Jakubom Mahovkićem,  vijećnikom u Općinskom vijeću Lukavac. Zbog teme samog intervjua isti prenosimo u cjelosti:

Jakub je sa svojim rahmetli ocem Šabanom, poginulim bratom/šehidom Hidajetom i sa mnogim Turijanima dao veliki doprinos u odbrani Turije, općine Lukavac i BiH, prilikom čega je i ranjavan.

Turija-x: Kako je došlo do same ideje za pokretanje ovog projekta?

Jakub: Ideja o rekonstrukcije svih spomen obilježja na području Turije je meni nekako od posebnog značaja i gdje god naiđem na spremnost institucija, građana, sponzora ja ću dati svoj maksimum da to realizujemo. Što se tiče spomen obilježja u Karićima ideja se pojavila prilikom moje jedne posjete na poziv mještana Karića i Semića da im pružim pomoć na realizaciji drugih aktivnosti odnosno uređenja putnog pojasa na potezu Karići-Ivkovina. Tom prilikom su se požalili da su se obraćali MZ da ih materijalno podrži u gorivu i hrani a da će oni ako treba raditi sedam dana dok ne realizuju projekat ali da im je odgovoreno da nemaju sredstava za te aktivnosti. Veoma brzo sam reagovao i obezbjedio im sredsva a oni su se na najbolji način odužili kako su i obećali. Tada sam ugledao autobus koji je parkiran na deset centi ispred spomen obilježja ispod kojeg su uništene, polomljene keramičke pločice a i sa samog spomenika je spalo nekliko granitnih ploča. Prokomentarisao sam da autobus samo što se nije popeo na spomenik i da je to žalosno, ipak su tu tri imena šehida iz zaseoka Karići i Semići koji su dali svoje živote. Pitali su da se postavi neka ograda sa stubovima i lancima, ali nakon njihove reakcije o spremnosti da rade na tom projektu donijeli smo odluku da se uradi ipak mnogo više na principu da ja pokušam obezbjediti materijal a oni će raditi sve na volonterskoj osnovi.

Turija-x: Vjerovatno ste znali koji vas posao očekuje i niste se sami prihvatili ovog zadatka, ima li neko konkretno ko je sa vama od prvog dana uključen u samo planiranje, idejno rješenje podršku realizacije ovog projakta?

Jakub: Sigurno da je tako. Moj način rada je da pokušam svoja iskustva iz društvenog rada prenijeti na mlađe generacije i to je bilo i ovoga puta. Dvije mlade osobe Jasmin Memišević i Eldar Mujagić imaju sigurno jednake zasluga kao i ja na ovom projektu. Vjerujte mi to su osobe iako mlade sa toliko iskustva već sada da bi sigurno i sami mogli implementirati ovakve pa i veće projekte. A mještanima Semića i Karića imam samo riječi hvale za njihov doprinos a posebno bi istakao Salku, Gorana i Benjamina bez kojih nije prošao ni jedan radni dan na ovom projektu.

Turija-x: Može li se znati ko su finansijeri ovog projekta i njegova vrijednost?

Jakub: Ovdje nema nikakve tajne oko finansiranja i vrijednosti projekta, stim što neke stvari nemaju svoju preciznu vrijednost ali se mogu procjeniti. Po mojoj procjeni kada bi se računale i dnevnice ( uz napomenu da ni jedna dnevnica nije isplaćena na ovom projektu od tesara,zidara,limara, keramičara, pomoćnih radnika, jer su svi radili na volonterskoj osnovi) ukupna vrijednost bi bila oko 3500 KM ali je direktno utrošeno 2500 KM. Finasiranje bi se moglo podjeliti u četri kategorije: Općina Lukavac, donatori, ličnih sredstva ,moja, Jasminova i Eldarova te kako sam naveo doprinos kroz volonterski rad u dnevnicama. Mislim da sve je to bezvrijedno u odnosu na emotivnu vrijednost i ono što su dali oni čija se imena nalaze na tom spomeniku.

Turija-x: Kada je planirano da se završe radovi i da li će to biti obilježeno na kakav način?

Jakub: Pa od same ideje realizacije ovog projekta mi smo odredili da to bude 11.05. kada je poginuo Dževad Semić čije se ime nalazi prvo na spomen obilježju. Da se ne protumači pogrešno ništa manje ne znače imena i gubitak života i Suljić Rame i Čekić Alije kao ni bilo kojeg poginulog borca čije se ime ne nalazi tu. Jednostavno to se poklopilo sa našom procjenom o mogućem završetku radova ali i sa drugim značajnim datumom u proteklom ratu a to je oslobođenje Vijenca. Mislim da sve to zaslužuje da ipak završetak ovog projekta koliko toliko obilježimo na adekvatan način. Zato bi ovom prilikom pozvao sve one koji mogu da dođu od članova porodica poginulih, boračkih udružnja, boraca,komšija zvaničnih struktura lokalne vlasti od MZ do nivoa općine da 11.05 u 14.00 sati, polaganjem cvijeća obilježimo završetak projekta i odamo počast poginulim borcima kojima je posvećeno ovo spomen obilježje. Na kraju bi bez posebnog izdvajanja bilo koga uputio zahvalnost svima onima koji su dali doprinos na ovom projektu.

Turija-x: Jake hvala i tebi za ovo što si učinio i nadamo se da ćete kako si najavio nastaviti na sličnim projektima i na ostalim spomen obilježijima na području naše MZ.

Komentari