Još se ne zna kada će početi generalni štrajk zdravstvenih radnika u Tuzlanskom kantonu, ali u sindikatu tvrde da tokom štrajka neće biti ugrožen proces vakcinacije, hospitalizirani će imati punu zdravstvenu uslugu, isto kao i hitna stanja i onkološki pacijenti.

 

– Tokom štrajka mi svi imamo obavezu da budemo na radnim mjestima, ali pošto radimo u smjenama, postoji mogućnost i da se okupimo ispred sjedišta Vlade TK i Zavoda zadravstvenog osiguranja (ZZO) TK – kaže Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva TK.

Povećanje plaća Generalni štrajk bit će organiziran u 17 zdravstvenih ustanova u TK, a učešće će uzeti više od 5.300 zaposlenih, od pomoćnog osoblja do medicinskih sestara i doktora. Razlog za pokretanje postupka za stupanje u generalni štrajk je to što je još početkom maja s Vladom TK usaglašen tekst novog koletivnog ugovora za zaposlene u zdravstvu, ali Vlada je od tada odbijala da potpiše dogovoreno.

Novi kolektivni ugovor podrazumijeva povećanje plaća za zaposlene u zdravstvu od 6,5 do 11 posto, a u prosjeku za oko 8,5 posto.

Komentari