Služba civilne zaštite Općine Lukavac, pored redovnih aktivnosti, svakodnevno radi i na osavremenjavanju i jačanju kapaciteta, kako nabavkom opreme, edukacijama, vježbama i obukom, tako i formiranjem posebnih jedinica civilne zaštite a sve u cilju bolje pripremljenosti za eventualne intervencije i pomoć građanima.

Trenutno su u toku radovi na uređenju Vatrogasnog doma u kojem borave pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Lukavac jer je također veoma važno da prostor u kojem borave bude funkcionalan i uredan.

Kako je kazao Edin Hamzić, Šef Službe civilne zaštite Općine Lukavac, osim jako bitnih elemenata kao što su materijalno-tehnička opremljenost i osposobljenost, treba obezbijediti i komfornost kako bi se pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice ugodno osjećali u prostorijama u kojima svakodnevno, neprekidno u smjenama borave. „U tu svrhu smo pokrenuli akciju da mi, u sopstvenoj režiji, uz pomoć Općinskog načelnika napravimo jedan takav prostor“, kazao je gospodin Hamzić.

Vatrogasci povremeno izvode radove, na način da svoje slobodno vrijeme iskoriste da provedu jednu od predviđenih aktivnosti s ciljem uređenja prostora.

Materijal za uređenje i adaptaciju Vatrogasnog doma obezbijedila je Općina Lukavac, a radove u fazama izvode sami uposlenici.

Ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali, planirane aktivnosti na uređenju Vatrogasnog doma bit će okončane do kraja godine.  

Prema riječima gospodina Hamzića, Vatrogasna jedinica raspolaže sa četiri održavana vatrogasna vozila i dva vozila za tzv. tehničke intervencije. Očekuje se da se u narednom periodu pristupi nabavci teretnog vozila za gašenje šumskih požara.

„Jasna je naša opredijeljenost da u narednim mjesecima i godinama učinimo maksimalne napore kako bismo obnovili vozni park u cilju što kvalitetnijeg odgovora na eventualne potrebe koje se odnose na protivpožarnu zaštitu“, kazao je, između ostalog, gospodin Hamzić.

Komentari