MUP TK
MUP TK

Pripadnici MUP-a TK izvršili su 11 pretresa u TK i priveli više osoba zbog posjedovanja opojnih droga i nedozvoljenog držanja oružja.

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog postupajućeg tužioca i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Aldina Hodžića (29) iz Lukavca zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo prijevara u sticaju sa krivičnim djelom ugrožavanje sigurnosti i produženim krivičnim djelom teška krađa.

Hodžić je osumnjičen da se 22. augusta 2016. godine ocu jedne osobe koja se nalazi u pritvoru u KPZ- Tuzla, sa kojim je Hodžić ranije dijelio pritvorsku jedinicu,  lažno predstavio  kao zaposlenik ovog Zavoda i da mu za navodnu uslugu ranijeg puštanja njegovog sina iz KPZ-a treba isplatiti 2.500 KM. Čovjek je to i učinio i dopustio da ga Hodžić drži u zabludi i ošteti za ovaj iznos bez bilo kakve mogućnosti da obećano i učini.

Također, Hodžić je osumnjičen i da je krajem decembra 2015. godine u Lukavcu  maloljetniku uputio ozbiljne prijetnje po njegovu sigurnost, te da je tokom 2015. godine i u januaru 2016. godine u četiri navrata provaljivao u stanove, kuće i jednu instituciju u Lukavcu, odakle je krao novac, zlato, tehničke uređaje i druge vrijednost i  oštetio vlasnike i sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 33.000 KM.

Pripadnici MUP-a TK su osumnjičenog lišili slobode 23. avgusta, te je nakon kriminalističke obrade predat u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao Hodžića.

Pretresi su izvršeni na području Tuzle, Kalesije, Lukavca, Gračanice, Živinica i Gradačca i to objekata koja koriste lica sklona vršenju krivičnih djela krađe, teške krađe i nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija.

Prilikom pretresa pronađeni su i oduzeti: Lovačka puška „Bokerica“, puška M-48, 9 okvira za automatsku pušku, više metaka različitog kalibra, 1,6 kg plastičnog eksploziva, 8 komada tromblonskih metaka i detonatorska kapisla.

Nakon kriminalističke obrade protiv pet lica će nadležnom Kantonalnom tužilaštvu biti dostavljeni Izvještaji za počinjena krivična djela: „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“ , „Teška krađa“ i „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“.

MUP TK

Komentari