Kompanija Baupartner iz Lukavca ove godine završila je radove na nekoliko impresivnih objekata u BiH i regiji, među kojima su Bingo City Centar Sarajevo i objekat COVID bolnice u Batajnici u Srbiji koji je izgrađen u rekordnom roku. Osnivači kompanije prisjetili su se svojih početaka i opisali put koji su otada prešli uz posebnu zahvalnost uposlenima.

 

Prije tačno 10 godina počeli smo sa radom u iznajmljenom prostoru od 28 m2 na Stupinama u Tuzli, tada dva golobrada mladića (Adam i Admir), jedan računar, jedna Škoda Octavia, jedan posuđeni stari fax i puno znanja, poštenja i volje za uspjehom, stoji u objavi kompanije Baupartner povodom desetogodišnjice poslovanja.

Ta 2010 i 2011. za mladu kompaniju koju su osnovali Admir Fazlić i Eldin Hadžibegović bile su godine krize.

– Svi su čuvali svoja radna mjesta a mi smo krenuli samostalno po svoju nafaku. Prvi potpisan ugovor je nadzor na stambenom objektu u Sarajevu u iznosu od 20.000 KM. Nije nam mogao biti ni za gorivo i doprinose ali nismo se predavali. Vjerovali smo u svoje znanje i u ljude koji su nas poznavali i znali smo da to mora ići. U 2011. godini nam dolazi Nevres, pa zatim Sanela i tada postajemo malo ozbiljnija firma – kažu u Baupartneru koji je danas jedna od najvećih građevinskih kompanija u BiH.

Početak ozbiljnog poslovanja

Iako su prvobitno planirali da se bave projektovanjem i nadzorom, uspjeli su naći svoje mjesto na tržištu i počeli su raditi ozbiljnije poslove.

– Prvu svoju čeličnu konstrukciju za objekat Plastex smo proizveli u farmi pilića Saš Komerc u periodu između proizvodnih turnusa. Konstrukcija je varena privatnim aparatima radnika koje su oni donijeli od svoje kuće. Nikada neću zaboraviti riječi Seje Terzića “Idi kod mene u proizvodnju, neka ti daju pravi aparat, nemoj variti tom igračkom“, a ja u zemlju propadam, ali to je bila naša realnost. Nikada se nismo predstavljali za nešto što nismo iako znamo pričati – kažu u ovoj kompaniji prisjećajući se nabavke prvog kombi putara, prve autodizalice, prvog šlepera, prvog minibusa za koji kažu da je bio malo noviji od onog koji se pojavljuje u flimu “Ko to tamo pjeva“.

No onda je došao prvi ozbiljan projekat po sistemu ključ u ruke za firmu Rentex u Tuzli, pa nakon toga posao za kompaniju Sportek Kotor Varoš. I tada je ozbiljno počelo.

Izgradnja fabrike

– Odlučujemo se za kupovinu zemljišta i nakon dugog traženja, 2014. godine kupujemo u Lukavcu 15.000 m2 zemljišta. Paralelno se počelo sa izradom kalupa i proizvodnje manjih objekata u iznajmljenoj hali pored naše parcele. Krov je prokišnjavao, elektro instalacije su varničile a prostor smo dijelili sa firmom koja se bavila spaljivanjem gume… ne znate šta je gore… Na svojoj lokaciji smo počeli sa radovima na izgradnji fabrike u novembru 2014. a već u martu 2015. godine je bio tehnički prijem – prisjećaju se perioda od prije nekoliko godina.

Navode kako su imali sreću da su im kupci vjerovali. Za firmu Rama-glas ugovorili su objekat površine 8.000 m2 koji se radio paralelno sa izgradnjom fabrike. Nakon toga su kupili još 18.000 m2 zemljišta, izgradili novi pogon, instalirali vlastitu betonaru, kupili jače autodizalice, kamione …

Rad i samo rad

– U tri godine se od nule došlo do ozbiljnih proizvodnih kapaciteta. I to sve zahvaljujući vama koji niste gledali na radno vrijeme, rad nedjeljom, noću po kiši … Kako bi naš Elvis Kovačević rekao – “Direktore, ne bih ovo ponovo mogao“… Bilo je zaista puno kvalitetnih i dobrih ljudi koji to nisu izdržali i koji su se jednostavno umorili i otišli… svakom od njih jedno veliko HVALA za uloženi trud u stvaranju naše firme – pričaju u Baupartneru.

Kasnije je bilo rad i samo rad. Uslijedilo je otvaranje firme u Srbiji u Hrvatskoj i izrastanje u stabilnu firmu koja danas ukupno zapošljava 235 uposlenih, površina zemljišta na kojoj se fabrika nalazi je 33.000 m2 sa dijelom nove fabrike koja je u izgradnji, a za par mjeseci kompanija će imati preko 20.000 m2 pokriveno sa kranovima (što zatvorenog proizvodnog što otvorenog prostora za deponiju), 5 autodizalica i preko 40 ostalih voznih jedinica…

Nakon godina uspješnog poslovanja, kompanija je došla u situaciju da izvodi radove na objektu površine 80.000 m2 čija je realizaciju u toku…

I sve su to, kažu, uspjeli napraviti u samo 10 godina, zajedno sa svojim uposlenicima.

– I sve smo to zajedno uspjeli napraviti u proteklih 10 godina. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo svim uposlenicima od čuvara na ulazu u fabriku, projektantima čije znanje se pretače u gotove proizvode, službi prodaje koja godišnje uradi preko 1.000 ponuda, proizvodnim radnicima preko čijih ruku pređe sav posao, radnicima na utovaru, našim neumornim šoferima koji kreću na put kada svi spavaju, našim monterima i limarima koji su naši ambasadori i ogledalo naše firme koji hrabro rade na visinama i po suncu i kiši, našem Amelu Atiću bez kojeg ne bi nijedna mašina mogla funkcionisati, našim službama podrške… Sretna nam 10. godišnjica firme i pozivamo Vas u nove radne pobjede u narednih 10 godina… – zaključuje se u objavi kompanije Baupartner.

Komentari