Organizacioni odbor Prijateljskog takmičenja Specijalne olimpijade “PARALLEL” kojeg čine članovi i studenti Studentskog vijeća Medicinskog fakulteta “MEDICUS” i Udruženja “PARALLEL” podorganizacija Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Sjeverne Amerike, s velikim naporom rade i pripremaju ovu veliku međunarodnu manifestaciju koja ima za cilj integraciju osoba sa poteškoćama u razvoju u društvo. 

Rezultati dobrog rada se ogledaju u odazivu velikog broja organizacija, istaknutih ličnosti koji su odlučili podržati Prijateljsko takmičenje Specijalne olimpijade “PARALLEL”. 

Među njima je i prva ambasadorica, Ema Burgić, jedna od najboljih bosanskohercegovačkih teniserki, veliki humanista i volonterka u udruženjima djece sa Autizmom i sa Down sindromom. 

“Presretna sam što mogu biti dio ove lijepe priče. Iskreno se nadam da ću i svojim angažmanom doprinijeti poboljšanju statusa osoba sa poteškoćama u Bosni i Hercegovini”, kazala je bivša bosanskohercegovačka teniserka. 

Prije Burgićeve, dio ove manifestacije, poziciju ambasadora su prihvatili i Amel Tuka, Elvir Bolić, Asmir Begović, Edhem Eddie Čustović, Igor Emkić i Denis Barta. 

“Drago nam je što su naš rad preporznale istaknute ličnosti, velike organizacije. To znači da naš trud u nije uzaludan i da studenti sa Medicinskog fakulteta u Tuzli, uz podršku dekanice Selmire Brkić, rektorice Nermine Hadžigrahić i direktorice Specijalne olimpijade BiH Kade Delić Selimović, rade velike stvari i zaslužuju pohvale. Nadam se da će imati još veću podršku svih institucija, firmi i osoba koje financijski mogu podržati ovaj projekat”, kazala je predsjednica Bošnjačke zajednice kulture “PREPOROD” Sjeverne Amerike, Senada Cvrk Pargan. 

Ema Burgić, kao najmlađa teniserka u BiH, sa 16 godina osvojila prvu ITF titulu i plasirala se na WTA listu. Bila je prva u Evropi za teniserke do 16 godina. Osvajačica je tri ITF titule u singlu i jedanaest u dublu. I pored tri operacije, završila je koledž i bila je među najboljih pet teniserki u na koledžu u Americi i u singlu i u dublu. Nekadašnja velika nada bosanskohercegovačkog ženskog tenisa i bivša reprezentativka BiH, Ema Burgić Bucko odlučila je da se oprosti od ovog sporta u 24. godini zbog povrede. Najbolji ranking u singlu je 466. pozicija, dok je u dublu bila na 145. mjestu. Sada živi i radi u Americi, gradi trenersku karijeru na Floridi i pomaže djeci s poteškoćama u razvoju. 

Prijateljsko takmičenje Specijalne olimpijade “PARALLEL” održat će se u Tuzli od 23. do 26. aprila.

Komentari