U okviru obilježavanja Majskih dana otpora općine Lukavac, u Devetaku je 28. maja prigodnim sadržajem obilježena 23. godišnjica oslobađanja kote “Trepala – Skresci“
Tip povodom, položeno je cvijeće na spomen obilježja poginulim borcima od 1942.-1945. i šehidima poginulim od 1992.–1995.

Piše: Dino Kovačević

Svi znamo da su od tada prošle 23 godine. To je datum koji će zlatnim slovima biti upisan u historiji Armije BiH,  barem na našim prostorima, jer na danšnji dan snagama 222 oslobodilačke brigade i 223 brdske brigade ostvarena je jedna izuzetna pobjeda-oslobođena kota Trepala Skresci, kazao je u izjavi za RTV Abid Mahmutović, ratni komandant 2. Bataljona 117./ 223. Brigade, i današnji predsjednik Vijeća MZ Devetak.

Najveći značaj ove pobjede je potiskanje neprijateljske vojske. Sama mogućnost oslobađanja Devetaka i Puračića davala je nekakvu prednost, nakon dugih priprema u jednoj briljantnoj akciji ove dvije jedinice.

Sve kulturne, zabavne i sportske manifestacije u organizaciji MZ Devetak bit će obilježene nakon mjeseca Ramazana za ovaj značajan datum.

Sve je počelo sa večeri Kur’ana u džamiji u Devetaku. Danas je položeno cvijeće na spomen obilježjima, a određene aktivnosti će se nastaviti nakon Ramazana, kazao je Abid Mahmutović, predsjednik MZ.

Mjesna zajednica će u saradnji sa džematom,  Asocijacijom mladih, kulturno-umjetničkim društvom  i drugim organizacijama sa područja MZ Devetak, organizovati zajednički Iftar na otvorenom 26. noć  Ramazana, kao i ostale aktivnosti vezano za obilježavanje 23. godišnjice Oslobađanja „Trepala – Skresci“.

Dino Kovačević/ Lukavacki.ba

Komentari