U Dobošnici Donjoj obilježena je 24. godišnjica stradanja ove mjesne zajednice. U prisustvu više stotina ljudi, općinske delegacije, zajedno sa predstavnicima mjesne zajednice i boračkih udruženja, položili su cvijeće na šehidsku spomen česmu, te učenjem fatihe odali počast poginulima u proteklom ratu.

Prisutnima i članovima porodica nastradalih obratio se poslanik u Skupštini TK, Suad Salibašić, ističući kako je 28. avgust jedan od najznačajnijih datuma u historiji općine Lukavac.

“Nažalost, danas u školama i u udžbenicima ne možemo pročitati ništa o ovom značajnom datumu. Ja vas molim da vi, kao roditelji, ponavljate svojoj djeci šta se tih dana ovdje dešavalo kako se ne bi nikada zaboravilo.”-poručio je Salibašić.

U periodu od 26.-30. avgusta 1992. godine u Dobošnici život je izgubilo više od 50 osoba, a prema izjavama svjedoka oko 90 posto stambenih objekata bilo je zapaljeno ili uništeno.

Pored Salibašića, obratila se i  supruga jednog od poginulih boraca Armije RBiH, Sedina Sadiković.

“Obraćam vam se u nadi da će nam svima budućnost biti bolja od prošlosti i da ćemo nastaviti hrabriti mlade da odbacuju mržnju, netoleranciju i etničke sukobe.”-kazala je ona.

U okviru manifestacije održan je i tradicionalni nogometni turnir, kao i takmičenje u sportskom ribolovu za dječake do 15. godina. Otvorena je i izložba fotografija nastalih u ratnom periodu a koje svjedoče o ovim stradanjima.

Komentari