U Lukavcu je danas prezentiran projekat “Mogućnosti korištenja pare iz Termoelektrane Tuzla za razvoj malih i srednjih preduzeća u sektoru plasteničke proizvodnje”.  Prezentaciju je organiziralo Ministarstvo razvoja i poduzetništva TK u saradnji sa općinom Lukavac i Udruženjem Nezavsni biro za razvoj (NBR) iz Gradačca.

Kako je kazao Enver Sarvan, izvršni direktor NBR, uz dobro partnerstvo moguće je efikasno iskoristiti lokalne potencijale za rad i razvoj malih i srednjih preduzeća, a u isto vrijeme i za zapošljavanje.

-Ako bi se para parovodom dovela do poslovne zone Bokavići mogla bi se napraviti plastenička poslovna zona u kojoj bi se instaliralo čak 740 plastenika na 25 hektara zemljišta sa mogućnošću razvoja do 120 hektara, ističe Sarvan te dodaje  kako bi ova zona omogućila otvaranje od 740 do 1000 radnih mjesta.

Ukupna investicija koštala bi između 10 i 25 miliona KM, a isplatila bi se u roku od tri do sedam godina. Prema riječima Nermina Hodžića, ministra za razvoj i poduzetništvo TK ovaj sastak bio je konkretan iskorak u traženju potencijalnih investitora.

-Na samo tri lokacije na prostoru općine Lukavac imamo preko 120 hektara iskoristivog zemljišta, a realizacijom ovog projekta stvaramo novu infrastrukturu koja će imati uticaj ne samo na području ove općine nego i cijelog kantona. Ono što realizacija ovog projekta omogućava jeste da TK preuzme lidersku poziciju kada su u pitanju poljoprivredna i plastenička proizvodnja, te učešće u ukupnom izvozu u Federaciji, dodaje Hodžić.

Da ovakvi projekti imaju značajan potencijal, pokazuje i primjer firme “Plant” koja unazad nekoliko godina koristi paru iz TE Tuzla za uzgoj namirnica u svojim plastenicima.

-Nama se definitivno, nakon dvije godine korištenja, pokazalo isplativim. Očekujemo još godinu ili dvije da bismo imali egzaktne parametre. Što se tiče samih poljoprivrednih proizvođača ovaj projekat bi im mogao biti jako zanimljiv, ali u ovoj fazi poljoprivrednici nemaju jasnu percepciju, jer se radi o jednom velikom projektu koji će tražiti investiciju, ističe Adnan Hodžić, direktor firme “Plant”.

U narednom periodu slijedi i traženje potencijalnih investitora.

Komentari