Sindikat KHK Lukavac - Foto: Lukavacki.ba
Sindikat KHK Lukavac - Foto: Lukavacki.ba

Danas je šest preostalih radnika Koksno-hemijskog kombinata d.d Lukavac donijelo odluku o stupanju u štrajk zbog teške situacije i narušvanje radničkih prava.

Na štajrk nas je navela nemoguća situacija jer sva radnička prava su pogažena. Nemamo plate već 30 mjeseci i nemamo uvezan radni staž od 2010. godine. Između ostalog nemamo prijevoz, topli obrok, nemamo uslove za rad, nemamo grijanje, kancelarijski materijal, kazala je Enida Hukić, predsjednica sindikata KHK Lukavac za Lukavacki.ba

Nebriga Vlade TK i menadžemta KHK d.d Lukavac kao i osnovane firme GIKIL dovela je radnika u bezizlaznu situaciju, smatraju u Sindikatu KHK.

Znam da smo mi kolateralna šteta potpisanog ugovora između KHK-a i GSHL-a. Mi sada tražimo da se naša agonija skrati, a jedan od načina jeste  prelazak u GIKIL, ali to ne ide i posljedni sastanak sa ministrom je ukazao da od toga nema ništa, tako da se predlaže rješenje da nam se uplate doprinosi za biro nakon čega bi se prijavili na Biro za zapošljavanje, kaže predsjednica sindikata KHK Lukavac koja dodaje da se ne može dozvoliti da sa toliko godina staža radnici odu na biro bez isplaćenih 30 plata i bez uvezanog radnog staža.

U traženju krivca treba da se angažuje Vlada, nadzorni odbor i direktor KHK-a kako bi se što prije pronašlo rješenje za radnike koji su na marginama, smatraju u Sindikatu KHK.

Iz Sindikata poručuju da neće odustajati od rješenja svojih problema te predlažu da je najbolje i najbrže rješenje njihovih problema prodaja kapitala čime bi se isplatila dugovanja prema njima, a također pozivaju direktora i ministra da ponude svoj vid rješenja problema za preostalih šest radnika KHK Lukavac.

Komentari