“Profesor doktor Omer Ibrahimagić je jedan od naših velikana pravne i političke misli o čijem privatnom životu javnost možda ponajmanje zna. Osjetio sam potrebu da se jedna takva naučna veličina približi javnosti u drugom kontekstu vremena, saradnika i porodičnih okolnosti u kojima su nastajala profesorova djela. Zbog toga je ovo priča o njegovom životu” – izjavio je na promociji Saša Leskovac, autor knjige “Omer Ibrahimagić: Od đaka pješaka do akademika” – prenosi “Avaz”.

Kako se radi o velikanu političke i pravne misli, zasigurno jednom od najvećih intelektualaca koje Bosna i Hercegovina ima, Leskovac donosi priču iz sasvim drugog ugla u kojoj Ibrahimagić govori o životu u rodnoj Smolući, seobi u Tuzlu, vjeri i duhu bosanskog muslimana unutar dva politička režima, školovanju i svome cjelokupnom  životu.

– Ja sam dijete sa sela, rođen sam u selu Smoluća u općini Lukavac. Pored škole, imali smo i druge obaveze, čuvali smo stoku, pomagali u poljoprivrednim radovima. Sva djeca su radila u bašti, a poslije toga uz svijeće i petrolejke smo radili domaću zadaću onoliko koliko smo stizali i mogli. Udaljenost moje osnovne škole bila je oko sedam kilometara i naravno da smo pješačili. To je bilo vrijeme kad je nestalo Kraljevine Jugoslavije i kad je BiH bila u sastavu tzv. Nezavisne Države Hrvatske (NDH) – opisuje profesor Ibrahimagić kako je nastala sintagma „Od đaka pješaka do akademika“, prenosi “Avaz”.

Više o životu i radu prof. Omera Ibrahimagića pročitajte u online  izadnju Avaza.

 

Komentari