Premijer Tuzlanskog kantona primio je u posjetu novoizabranog načelnika Općine Lukavac Edina Delića. Osim čestitki na izboru i imenovanju, te želja za uspjeh u budućem radu, kao nezaobilazna tema na današnjem susretu nametnulo se izvršenje pravosnažne sudske presude iz 2009. godine kojom je u korist Vlade, a na štetu općine Lukavac, presuđen iznos od oko 900.000 KM glavnice plus pripadajući iznos kamate.

„Vlada Tuzlanskog kantona mora tražiti naplatu svih svojih potraživanja, od svih privrednih subjekata, organa, institucija, pa i Grada, odnosno općina sa područja Tuzlanskog kantona. Na to nas obavezuju stanje i prilike u Budžetu Tuzlanskog kantona, kao i činjenica da Vlada izmiruje sve svoje sudski presuđene obaveze. Među njima je i presuda Općine Lukavac protiv Tuzlanskog kantona koja je već u vazi izvršenja u trezoru“ rekao je premijer Gutić, dodajući da je Vlada slične procese naplate potraživanja već okončala sa nekim drugim dužnicima.

„Vlada Tuzlanskog kantona otvorena je za sve razgovore o načinu otplate duga, ali nikako o oprostu potraživanja. Mi smo za politiku čistih računa. Takav odnos imamo prema svima i očekujemo da svi imaju takav odnos prema nama” zaključio je premijer Gutić. Na  sastanku je iskazana je i obostrana dobra volja da se u narednim danima sagledaju sve mogućnosti i kroz sporazum o načinu izmirenja obaveza izbjegnu eventualne neželjene posljedice po općinski budžet.

Komentari