Posjetom firmi “Gredelj-Revom” iz Dobošnice premijer Federacije BiH, Fadil Novalić, okončao je svoju današnju posjetu Tuzlanskom kantonu.

Ranije u toku dana sastao se sa premijerom Tuzlanskog kantona, Begom Gutićem i ministrima gdje je razgovarano o dosadašnjim rezultatima rada ove dvije Vlade, kao i poduzimanju određenih koraka u narednom periodu.

-Polako, kombinacijom mjera Vlade kantona i Vlade Federacije izvući ćemo taj tuzlanski bazen iz problema. Imamo još “Konjuh”, Živinice na kome zajednički radimo. TTU je prije nekoliko dana kupljen i u razgovoru sa menadžmentom predočeni su nam naredni koraci kako bi to bio jedan uspješan projekat, a ne projekat socijalnog problema koji je pritiskao cijeli kanton ali i Federaciju. Mislim da je već vidljivo da ćemo u ovom mandatu potpuno riješiti sve probleme koji su postojali u Tuzlanskom kantonu i da će oni biti prošlost, kazao je Novalić.

Premijer Gutić je ovom prilikom kazao kako je zahvaljujući Vladi FBiH, koja je izedjstvovala oprost kamata u visni od 2 miliona KM, Rudnik Soli “podignut na noge”, a u narednom periodu očekuje se i početak proizvodnje u firmi “Gredelj-Rewom” Dobošnica što šalje pozitivnu sliku javnosti o ovom kantonu.

-U razgovoru sa direktorom Rudnika vidjeli smo da će oni ove godine ostvariti rekordnu proizvodnju. U Intralu BH smo vidjeli najuspješniji projekat Vlade Tuzlanskog kantona gdje je, osim uvezivanja radnog staža za 315 radnika Fabrike obuće Aida, Vlada obezbijedila strateškog partnera koji je obećao upošljavanje oko 250 radnika. U Gredelju, prema najavama, očekujemo da će radionica veoma brzo biti stavljena u funkciju, te da će oko 70 radnika biti vraćeno na posao, a da će se kapaciteti proširiti, navodi Gutić.

Nakon posjete tuzlanskim firmama “TTU energetik” i “Rudnik Soli”, delegacija je zajedno sa Enisom Džafićem, generalnim direktorom Željeznica FBiH i radnicima obišla radionicu za proizvodnju i opravku željezničkih vozila “Gredelj-Rewom” iz Dobošnice.

-Kupovinom ove radionice u potpunosti ćemo zadovoljiti sve naše potrebe, a stvorit ćemo i uslove za održavanje mobilnih kapaciteta i za druge kompanije u BiH. U proteklom periodu radili smo na ispitivanju elektro-energetskih postrojenja i opreme. Također je u toku izmjena Pravilnika o radu, sistematizacija radnih mijesta i tim Pravilnikom predviđeno je 110 novih radnih mjesta u ovoj radionici, dodao je Džafić.

Hamzalija Hankić, dopredsjednik Sindikata “Gredelj-Rewom” iz Dobošnice ovom prilikom istakao je kako je dolazak premijera Novalića “novogodišnja čestitka” za sve radnike.

-Nas posebno raduje činjenica da će radnici uskoro ući u sastav Željeznica FBiH, a prema najavama generalnog direktora Džafića, svi radnici bit će vraćeni na posao, tako da s radošću iščekujemo pokretanje proizvodnje, poručio je Hankić.

Na kraju današnjeg sastanka premijer Gutić se zahvalio premijeru Novaliću za pokazanu osjetljivost naspram problema koji opterećuju ovaj kanton u nadi da će sličnih sastanaka biti i u narednom periodu.

Komentari