Predpioniri i pjetlići u Minhenu

FK Radnički jedan je od najpoznatijih klubova sa područja općine Lukavac. Za njega se veže dugogodišnji rad sa mnogim perspektivnim fudbalerima.  Da bismo i počeli ovu priču, veoma je važno osvrnuti se na sam historijat ovog Kluba.

logo-fk-radnicki

Osnovan je 18. maja 1921. godine kao FK SOLVAY i pod tim imenom je nastupao sve do 1941. godine. U to vrijeme Solvay je spadao među kvalitetnije ekipe sa prostora BiH. Od 1941. godine klub djeluje pod imenom Svačić. Usljed ratnih dejstava drugom polovinom 1943. godine klub prestaje sa radom. Odmah po oslobođenju 1945. godine promijenio je ime u Kemičar da bi pod tim imenom nastupao sve do sezone 1952/53 kada mijenja ime u Radnički. 1962. godine Radnički se spaja sa mjesnim klubom Rudarom iz Lukavac Mjesta i dobija novi naziv Lukavac. 1963. godine ponovo se vraća staro ime Radnički koje ovaj klub zadržava punih trideset godina, sve do avgusta 1993. godine kada počinje da djeluje kao Fudbalski klub Lukavac i kao što je to bio slučaj i u prošlosti ponovo, 2000. godine mijenja ime u Radnički.

Od osnivanja, pa do danas Radnički bilježi jako zapažene rezultate, što potvrđuje činjenicu da je to Klub sa bogatom tradicijom. Dugogodišnji navijači Radničkog najbolje znaju zašto.

Budući da je to jedan od Klubova  koji uvažava onu često izrečenu rečenicu “Na mladima svijet ostaje”, kroz omladinski pogon i stručni kadar nogometnim tehnikama obučili su, možemo slobodno reći perspektivne sportiste.

Irfan i Hodžić Teo najbolji pojedinci u Berlinu
Irfan i Hodžić Teo najbolji pojedinci u Berlinu

Omladinski pogon ovog kluba datira još od samog osnivanja FK Radnički. Jedna generacija odlazi, a druga se rađa. Zašto to pominjemo? Iz svake generacije koju su do sada “izveli” mnogi su nastavili profesionalnu nogometnu karijeru, što je znak da njihov rad i trud nisu uzaludni. Zato i kažemo da od polaznika škole fudbala većina dječice “odraste” u profesionalce.

Od polaznika škole do vrhunskih fudbalskih zvijezda

Prilikom kreiranja priče, treneri i rukovodioci tima dali su nam informacije o sadašnjem stanju i rezultatima koje postižu mlade nade fudbala.

Trenutno imaju oko 160 članova, raspoređenih u četiri takmičarske selekcije, te tri selekcije uzrasta od 6 do 12 godina.  Sa njima rade stručni (školovani) treneri, uglavnom profesori tjelesnog odgoja i sporta, kao i treneri koji imaju završene UEFINE diplome „B“ i „A“.

kadeti
kadeti

Prema informacijama koje smo dobili iz Kluba, selekcije kadeta i juniora takmiče se u omladinskoj ligi BiH, Sjever B, a predpioniri i pioniri u omladinskoj ligi TK.

Što se tiče malih pjetlića, oni igraju prijateljske utakmice. Pored toga učešće uzimaju i na raznim turnirima, kako u Bosni i Hercegovini, tako i šire.

pjetlići-
pjetlići-

Ono što je važno pomenuti je da su u posljednjih nekoliko godine takmičarske selekcije ostvarile suradnju sa velikanima iz Istanbula Galatasaray-om i Fenerbache gdje jednom godišnje, kao  gosti odigraju utakmice protiv njihovih timova.

Prilikom posljednjeg gostovanja u kampu Fenerbache, ugostio nas je proslavljeni igrač Miloš Krasić, koji je jedno vrijeme igrao i za talijanski Juventus, ističe Damir Ahmetović, predstavnik   iz Omladinskog pogona Radnički.

U julu ove godine, selekcija predpionira i pjetlića je učestvovala na međunarodnom turniru u Berlinu gdje je selekcija predpionira  u konkurenciji od 12 klubova, zauzela šesto mjesto. Ni pjetlići nisu ostvarili ništa manje zapažen rezultat. U konkurenciji od 15 klubova su osvojili sedmo mjesto.  Ahmetović ističe da je to jako dobar rezultat, obzirom da je na turniru učestvovala i Hertha iz Berlina.

Predpioniri i pjetlići u Minhenu
Predpioniri i pjetlići u Minhenu

Pri povratku sa ovog turnira posjetili su i stadion Bayern-a Alianz arenu. Jasno je da su učesnici turnira oduševljeni ovom posjetom, budući da se radi o velikom klubu, i stadionu koje mnogi mališani njihovog uzrasta vide samo na fotografiji ili TV-u.

Za Omladinski pogon FK Radnički Lukavac možemo reći da je do sada uspio ono što mnogi nisu. Prije svega osigurati putovanja i turnire koji ispunjavaju dječačke snove njihovih polaznika. Pored toga, ono što je sigurno izgraditi motoričke sposobnosti kod mališana i profesionalne sklonosti koje će polaznicima biti od koristi za „izgradnju“  nogometne karijere.

Još ostaje da im poželimo sreću, još dobrih rezultata, odigranih turnira i posjeta svjetskim nogometnim klubovima. Sadašnjim i novim polaznicima ćemo poručiti da budu istrajni u svom cilju, treniranju i vježbi, jer u bućnosti bi i oni mogli nekome biti nogometni idoli.

M.B

Komentari