Eldina Aljić, studentica je četvrte godine Tehnološkog fakulteta u Tuzli. Ova 24-godišnjakinja osim redovnih aktivnosti i posvećenosti školovanju, veliku pažnju posvetila je mnogobrojnim hobijima. Jedan od njih je i izrada unikatnog nakita. 

Kao materijal koristi raznovrsne aluminijske žice,najčešće bakarnu, fimo glinu, staklene, plastične i prave kamenice… Ovim hobijem se počela baviti nedavno. Za kratko vrijeme pojavila se neopisiva ljubav prema ručno rađenom nakitu. Prilikom razgovora, pitali smo ovu mladu umjetnicu u čemu pronalazi inspiraciju i koliko je zapravo potrebno vremena za pravljenje jednog primjerka nakita.

Što se tiče vremena izrade, ponekad mi je potrebno 10 minuta,  a nekad manje od dana. Sve zavisi od složenosti predmeta, kazala nam je Eldina.

Praviti unikatni nakit, ne može svako. Za to je potrebno mnogo kreativnosti i predanosti ka onom što radimo. Eldina svoju inspiraciju ne traži ni u čemu. Kako kaže, naleti kreativnosti i inspiracije joj dođu sami. Nikakvo čudo. Osim izrade nakita, bavi se crtanjem. Dva umjetnička zanata sjedinila je u jedan. Uprkos tome što oboje radi zasebno, sklonost i znanje potkrepljuje u stvaranju drugog.

Sve je počelo kada sam htjela da uradim cosplay vile. Prvo sam počela praviti vilenjački nakit za uši (ear cuffs). Jedno je vuklo drugo, tako da sam počela raditi i vilenjačke ogrlice kao i krune, priča Eldina.

Kao jedan od hobija dotakli smo se i crtanja. Eldina ističe da joj je to sporedni hobi. Teme za crtanje pronalazi u prirodi, ljudima, animiranim likovima i životinjama. Oni koji prate njen rad, upoznati su s tim što voli. Po narudžbi, osim unikatnog nakita, slika i portrete.

Za svoj rad, kako se bavi ovim hobijima, dobija pozitivne kritike i pohvale.

Kroz fotogaleriju upoznajte mladu umjetnicu i procijenite zaslužuje li njen rad pohvalu.

Posjetite i Eldininu Facebook stranicu i pratite rad ove lukavačke kreativne djevojke.

Komentari