Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju danas Badnji dan, pripremajući se za najradosniji hrišćanski praznik rođenje Isusa Hrista – Božić. 

Na ovaj dan domaćin ili muški potomak sa komšijama ili prijateljima prije izlaska sunca odlazi u sječu badnjaka. Odsijeca se od hrastovog drveta i obično je to mladica debljine ruke ili noge. Badnjak se donosi do kuće i prisloni na vrata, a domaćica iznosi pogaču koju prisloni uz njega. Domaćin badnjak stavlja na ognjište, a djeca prosipaju slamu. Kada je u pitanju trpeza, pripremaju se posna jela, peče se pečenica dok se navečer u crkvi izvrši molitva i pali se Badnjak. Kad se Badnjak stavi na vatru pred crkvom svako odlomi grančicu i odnese kući gdje je drži do sljedeće godine.

Sa badnjom večerom završava se i četrdesetodnevni post. U pravoslavnoj crkvi u Tuzli u prethodnom periodu organizovana su brojne aktivnosti koje prethode proslavi Božića. Tako je upriličena sveta tajna ispovijed gdje su se vjernici ispovijedali i pričešćivali. Pričešće znači sjedinjenje čovjeka sa Bogom, preko svete tajne i pričešća, odnosno primanje hljeba i vina koje simboliše tijelo i krv Gospoda Isusa Hrista. Obilježen je i praznik Svetog Nikole koji je zaštitnik i čuvar svih putnika i moreplovaca i svih onih koji su u nevoljama. Nakon toga uslijedilo je obilježavanje praznika “Djetinjce” u kome se učvršćuju rodbinske veze. Obilježene su i “Materice” dan posvećen svim majkama. Danas je također praznik “Oce” koji simboliše praznik svih svetih očeva i svih očeva uopšte.

Badnji dan i Badnje veče 6. januara slave sve pravoslavne crkve i vjernici koji poštuju Julijanski kalendar – Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

 

Komentari