Članovi inicijativnog odbora za formiranje stranke radnog naziva Socijaldemokrati BiH danas u Hotelu Tuzla održali konferenciju za medije kako bi javnosti predstavili pravce djelovanja novog političkog subjekta.

Nova stranka se temelji na ideji bivših članova Socijaldemokratske partije (SDP) koji su iz nje isključeni nedavno, prije svega Envera Bijedića i Edina Delića. 

Osnivačka skupština novog političkog subjekta zakazana je za 7. septembar ove godine od 12 sati u Kristalnoj dvorani Hotela Tuzla, a na mjestu predsjednika će se naći Enver Bijedić.

Na današnoj konferenciji za medije Bijedić je kazao da će novi politički subjekt djelovati na državnom nivou, a njegova početna snaga ogleda se u činjenici da će ga činiti državni, federalni i kantonalni zastupnici, nekoliko općinskih načelnika, vijećnici u gradskim i općinskim vijećima te direktori javnih preduzeća. 

“Mislim da je to kapital koji nema baš mnogo političkih stranaka u BiH. Glavna poruka je da su u novi politički subjekt dobro došli svi oni koji su nezadovoljni sadašnjim načinom rukovođenja SDP-om. Mi ne idemo od ideje, ostajemo na ideji socijaldemokratije, ali želimo da to bude na pravilniji i pošteniji način”, rekao je Bijedić. 

Enver Bijedić, član IO SD BiH

Stranka će djelovati na osnovnim principima socijalne pravde i demokratskog odlučivanja koje će, kako je naglašeno, biti dvosmjerno. 

“Dakle, ne da se samo iz centrale naređuje šta će ostali raditi, već će se slušati svaki član i organizacija”, naglasio je Bijedić. 

Socijaldemokrati BiH, kako se danas moglo čuti, imaju podršku bivših, ali i još uvijek aktuelnih članova SDP-a iz Lukavca, Gradačca, Gračanice, Kalesije, Kladnja, Banovića, Srebrenika, Zvornika i Srebrenice. Zanimljivo je da bi u novu stranku, kako je istaknuto, mogli preći i neki od članova Gradskog odbora SDP-a u Tuzli. 

Bijedić je kazao da su određeni članovi SDP-a iz Sarajevskog, Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona također spremni pridružiti se Bh. socijaldemokratima.

Njegov kolega Edin Delić, koji će činiti najuže rukovodstvo Bh. socijaldemokrata, kaže da će članovi nastojati služiti građanima koji im daju povjerenje, a ne članovima.

Prof. dr. Edin Delić, član IO SD BiH

“Mislim da je ovoj državi potrebna socijaldemokratija koja će voditi računa o svakom pedlju njene teritorije, a ne samo otići preko Karaule i prodavati interese vlastitih građana radi pozicioniranja unutar partije. Mi smo to dobili”, rekao je Delić.

Govoreći o proteklom periodu u SDP-u Bijedić je istakao da je ova partija pobijedila jedino u Tuzlanskom kantonu, a kao takva morala je ući u vlast, ne da bi se članovi smjestili u fotelje, već da bi promijenili stanje u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH, koje je ocijenio katastrofalnim. 

“Željeli smo ispoštovati sve odluke koje je SDP BiH nama nametao, pokušavali smo mirnim i logičnim putem formirati vlast, jer smo željeli samo da pregovaramo o formiranju vlasti, ali na to nismo dobili nikakvu saglasnost”, rekao je Bijedić.

Izvor: Klix.ba


Komentari