Općinskom odboru Naše stranke Lukavac obratili su se mještani Mjesne zajednice Brijesnica Donja sa molbom za pomoć u rješavanju sanacije makadamskog puta koji u dužini od oko dva km. Zanimljivo je da Općina već godinama zanemaruje ovaj problem. Iz Općinskog odbora Naše stranke žele da vjeruju da uzrok ne leži u činjenici što se radi o povratnicima i zanemarivom broju birača za vladajuću općinsku strukturu.

 

„Mi smo predali inicijativu da se ovaj problem riješi. Općina će, nadam se, opovrgnuti ovu opravdanu sumnju i mještana, ali i nas u odboru. Problem je tako lako rješiv da je prosto nemoguće naći racionalan razlog zašto to nikad od kraja rata nije riješeno“, kaže Alma Đuranović iz Općinskog odbora Naše stranke u Lukavcu.

Ona objašnjava i kako ovaj put utiče na svakodnevni život stanovnika Brijesnice Donje:

„U vozilima je nemoguće doći do kuća, crkve ili posjeda. Kakvo je stanje govori i primjer bolesnice sa slomljenim kukom, čiji su članovi porodice pomišljali da je nose dva kilometra do asfalta, kako joj ne bi dodatno pogoršali stanje vožnjom po ovakvom putu.

Međutim, mještani ne traže asfaltiranje, već samo sanaciju puta. Mještani često, u okviru svojih mogućnosti, popravljaju taj put nasipanjem manjih količina kamena, sječom izraslog rastinja, ali to nije dugoročno.

Prije tri godine Općina je asfaltirala oko 50 m puta uz dvorište crkve i zatrpane su najveće rupe upotrebom neodgovarajućeg nasipnog materijala koji se vrlo brzo rasuo na sve strane i na tome se završilo. U ovom momentu put je u takvom stanju da su na većem dijelu puta vidljive stijene i da na putu skoro upošte nema nikakvog nasipnog materijala. Na nekim mjestima su rupe duboke i pola metra.

S obzirom na to da su obale Brijesnice na mjestima veoma strme i visoke i do 10 metara, vozači su u stalnoj opasnosti da se, izbjegavanjem stijena i rupa, survaju u provaliju.

Ovim putem se također izvlače ogromne količine drveta, te su preteški šleperi sa balvanima, pored neodržavanja, dodatni uzrok potpunog uništavanja ove komunikacije.

Radi se o povratničkom naselju, gdje živi uglavnom starija populacija sa čestim potrebama za liječnikom, zbog čega gotovo svakodnevno neko mora autom do Lukavca.

Zato smo tražili od nadležnih da hitno pristupe sanaciji. Ako se za proširenje 200 m trotoara u gradu, koji se naziva šetalištem, mogu odvojiti značajna sredstva, ista bi se morala naći i za popravku i sanaciju deset puta duže putne komunikacije za deset puta manje novca, a koji našim sugrađanima znači život. Ako put ne bude popravljen ovog ljeta, u jesen i na zimu mještani će biti potpuno odsječeni od civilizacije.

Želim vjerovati da zapostavljanje ove mjesne zajednice nije uzrokovano činjenicom da u njoj žive povratnici, pretežno stariji ljudi koji kao biračko tijelo nisu značajni vladajućima u općini Lukavac. Nadam se da će Općina ovakve sumnje razbiti skorom sanacijom puta.“

Komentari