Posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BIH  u prošloj godini oko šest hiljada osoba iz naše zemlje otišlo je na rad u Sloveniju ili Njemačku.

Kako navode, zapravo je povećan broj u odnosu na ranije godine, onih  koji su otišli raditi van zemlje. Razlog tome je i povećana potražnja za radnom snagom u dvije navedene zemlje. Tako je u Sloveniju otišlo oko pet hiljada, a u Njemačku hiljadu osoba.

”Tržište rada u ove dvije države stalno je raslo, imale su stalno zahtjeve za novom radnom snagom i to se naravno odrazilo i na obim posla Agencije za rad i zapošljavanje BiH”, navodi Boris Pupić, glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Slovenija Njemačka
2013. godina 661 186
2014. godina 1.870 566
2015. godina 2.677 870
2016. godina 4.778 1.079

U Sloveniju uglavnom ide kadar poput vozača u domaćem i međunarodnom transportu, zidari, varioci, elektro i hidroizolateri, a u Njemačku medicinski kadar – njegovatelji. Prema statističkim pokazateljima, primjetno je kontinuirano povećanje odlaska, prvenstvno mladih na rad u navedene zemlje.

”Koliko će taj trend rasti, ne možemo sad detaljno govoriti, potrebe u svakom slučaju zavise od poslodavaca u Njemačkoj i Sloveniji, od situacije na njihovom tržištu rada. Nažalost, mi još uvijek imamo jako veliki broj osoba u BiH sa ovim kvalifikacijama koje su potrebne i u Sloveniji i Njemačkoj”, ističe on.

Programi se nastavljaju i ove godine. Uslovi koje bh. građani trebaju ispunjavati prilikom zapošljavanja u Njemačkoj je da imaju završenu srednju medicinsku školu, znaju njemački jezik i imaju položen stručni ispit u BiH. Iz ove Agencije navode da ne posreduju u zapošljavanju doktora medice na drugim tržištima rada. Kada je u pitanju Slovenija, radi se o KV i VKV radnicima, te nema posebnih uslova za ta radna mjesta. Naša zemlja je potpisala i ratificirala sporazum o zapošljavanju i sa državom Katar.

”Očekujemo da bi mogli dobijati i iz te države radne ponude za naše državljanje. Do sada to nije bio slučaj. Postoji još niz sporazuma koje smo mi inicirali putem Ministarstva civilnih poslova kao našeg resornog ministarstva i s tim državama u toku su pregovori o zaključivanju tih sporazuma”, navodi Pupić.

Pregovori se vode sa Rusijom, Mađarskom i Crnom Gorom. To bi značilo da bi naši građani imali mogućnost rada i u tim zemljama. Naravno čekaju se zvanične potvrde i sporazumi, a zapošljavanje će zavisiti od potreba tih zemalja.

RTV Slon

Komentari