Trenutno stanje u Budžetu Tuzlanskog kantona je stabilno, ocjenjuje Vedran Lakić, minstar finansija TK. Obaveze se ispunjavaju na vrijeme, a prave se i projekcije za narednu budžetsku godinu. Za sada je izvjesno da će doći do povećanja plata budžetskim korisnicima.

 

Posljednjim rebalansom Budžet TK povećan je za 9 miliona KM, te sada iznosi oko 447 miliona KM. Iznos budžeta za narednu godinu još uvijek nije poznat, ali to će uskoro biti definisano jer je u pripremi Nacrt Budžeta za 2022. Ono što je konkretizovano jesu povećanja plata za policiju i zdravstvo.

– Moram da naglasim da imamo vrlo korektne razgovore sa Sindikatom državne službe. Ponuđeno je povećanje koje je vrlo vjerovatno prihvatljivo za državnu službu. Također, imamo razgovore sa visokim obrazovanjem koji smatraju da je ono što Vlada TK nudi u ovom trenutku sasvim zadovoljavajuće – dodaje Lakić.

U toku je i socijalni dijalog sa sindikatima koji zastupaju prosvjetne radnike. Vlada TK je ponudila povećanje plata od 7,5 posto, što još uvijek nije prihvaćeno.

– Što se tiče osnovnog i srednjeg obrazovanja, naravno da su tu i institucije kulture, ono što je ponuđeno od strane Vlade TK jeste povećanje od 7,5 posto na osnovicu, čime se uvećava osnovica. Procjenjujemo da je to najmanje 100 KM uvećanje plata – ističe Lakić.

Izvjesno je da će doći i do povećanja iznosa za topli obrok.

– Što će dodatno uvećati vrijednosti plata za prosvjetne radnike. Napominjem da su cijene prijevoza najmanje za 20 posto povećane. Mi ćemo pokušati i to da obezbijedimo za naredni period. U ovom trenutku ne vidim nikakav opravdan razlog da Sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja ovo ne prihvate. Moram da naglasim da nam je veoma bitno da završimo te razgovore da bismo mogli planirati ta sredstva u budžetu za narednu godinu.

Komentari