JU Dom zdravlja Lukavac Foto: www.dzlukavac.com
JU Dom zdravlja Lukavac - Foto: www.dzlukavac.com

U JZU Dom zdravlja Lukavac boravio je federalni zdravstveni inspektor prim. dr. spec. Adi Gujić, a povod za dolazak je predstavka Federalnoj upravi za inspekcijske poslove Sarajevo, koja se odnosi na nepoštivanje zakonskih propisa u postupku izbora članova UO i direktora ove ustanove.

Mirsad Jaraković, v.d direktora JZU Dom zdravlja Lukavac

Nakon neposredno izvršenog nadzora i uvida u akte, inspektor je utvrdio niz nepravilnosti i kršenja zakonskih propisa te je konstatovano da:

1. Odluka o razrješenju predsjednika i članova UO JZU DZ Lukavac od 10. jula 2017. godine, donesena od OV Lukavac, nije donesena u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

2. Mandat privremenog UO JZU Dz Lukavac u sastavu Mirza Krutić, Amra Burgić i Merlina Imamović, a koji su imenovani Rješenjem OV Lukavac 3. januara 2018. godine, istekao je u maju tekuće godine. U momentu nadzora, inspektor je konstatovao da JZU Dom zdravlja Lukavac nema UO.

3. Odluka o imenovanju vršioca dužnosti direktora JZU Dom zdravlja Lukavac od 09.02.2018. godine donesena od strane UO Doma zdravlja Lukavac, bez prethodne saglasnosti načelnika Općine Lukavac, što je u suprotnosti sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Statutom Doma zdravlja Lukavac.

4. Prim. dr. Jaraković Mirsad imenovan je dva puta Odlukom UO JZU Dom zdravlja Lukavac za vršioca dužnosti direktora JZU Dom zdravlja Lukavac, na šest mjeseci, što je u suprotnosti sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Kompletan odgovor na predstavku koju je sačinio inspektor možete pročitati ovdje!

Povodom konstatacija federalnog zdravstvenog inspektora oglasio se i načelnik Edin Delić, a njegovo obraćanje građanima možete pogledati u video prilogu!

Povodom konstatacija Adija Gujića, pokušali smo kontaktirati gospodina Mirsada Jarakovića koji nije odgovarao na naše pozive.

“Uprava” Doma zdravlja uputila je akt Općini Lukavac kojom se traži saglasnost o imenovanju Upravnog odbora kako bi ova ustanova nastavila normalno funkcionisanje i kako se ne bi ugrozili radnici. Proteklih dana bili smo svjedoci kašnjenja plata u JZU Dom zdravlja Lukavac, a kao glavna prepreka isplate plata, zahvaljujući spinovanju pojedinaca, radnici su vidjeli u načelniku Edinu Deliću.

Zanimljivo,  prema informacijama kojim raspolaže Lukavacki.ba, danas, nakon što je stiglo obrazloženje federalnog zdravstvenog inspektora, isplaćene su plate radnicima Doma zdravlja Lukavac, pa se postavlja se pitanje koji su pravi razlozi kašnjenja plate i kojim mehanizom je načelnik Delić spriječio isplatu plate radnicima ranije ?

-Načelnik općine nema ništa sa platama radnika u domu zdravlja. One se isplaćuju direktno iz Fonda. Zdravstveni radnici imaju pravo na primanja u skladu sa Zakonom i ja pozivam (bes)pravno imenovanog direktora da odmah prekine godišnji odmor i isplati zaslužene plate radnicima, poručio je ranije Edin Delić.

Inače, i Ministarstvo zdravstva TK nedavno je potvrdilo da je imenovanje Upravnog odbora od strane Općinskog vijeća nezakonito.

Komentari