16 Avgusta, 2022
Naslovnica Lukavac Potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Lukavcu

Potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Lukavcu

U Tuzlanskom kantonu danas su registrovani prvi slučajevi zaraze koronavirusom. Pozitivne na COVID-19 su dvije osobe, jedna iz Lukavca, a druga iz Tuzle.

Press
Press

Tim povodom, večeras je u JZU Dom zdravlja Lukavac  održana vanredna konferencija za medije na kojoj su se obratili Prim.dr. Memić Elmedina, spec. epidemiolog, Dr.sci Edin Delić, komadant Štaba civilne zaštite Lukavac i Dr. Nedim Krutić, vd. direktora JZU Dom zdravlja Lukavac i član Štaba.

Zaražene osobe će biti smještene u izolatorij koji se nalazi u krugu Klinike za plućne bolesti u naselju Slavinovići.

Čolić: ‘Nema razloga za paniku’

“Radi se o osobama iz Lukavca i Tuzle. Jedna osoba je u samoizolaciji, a za drugu se trenutno još uvijek radi epidemiološka obrada. Jedna od ove dvije osobe je putovala van države BiH i bila je u samoizolaciji. Za drugu osobu nemamo nikakvih potvrđenih informacija.  Sada se ide u obradu njihovih prvih i drugih kontakata, njihova dalja epidemiološka obrada i po potrebi testiranje. Idu u izolatorij kako je to predviđeno procedurom. Nema razloga za paniku”, istakla je ministrica zdravstva i predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK Dajana Čolić.

Žena zaražena koronavirusom u Tuzli je medicinska sestra

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo (ZJZ) TK Maida Mulić potvrdila je za Faktor  da je pacijentica iz Tuzle kojoj je potvrđen koronavirus medicinska sestra iz Medical Institute Bayer u Tuzli (Centar za srce BH Tuzla).

˝Mi još uvijek nismo ušli u Centar za srce tako da ne možemo govoriti o tome. Poduzimamo mjere i procjenu pacijenata i tek tada ćemo odlučiti gdje će biti smješteni. Nisu tačne informacije da je tamo već određen broj osoba u izoalciji,˝ rekla je Mulić.

Kako je kazao premijer TK-a Denijal Tulumović za FTV, slučaj iz Lukavca je bio pod nadzorom, dok je u Tuzli riječ o medicinskoj sestri iz ‘Centra za srce’.

U Tuzlanskom kantonu se u kućnoj izolaciji nalazi 4.836 osoba, a do sada je urađeno 168 testova na koronavirus.

U Bosni i Hercegovini su ukupno 234 osobe zaražene koronavirusom.

Do sada je u Zavodu za mikrobiologiju UKC-a Tuzla urađeno 168 testova na koronavirus.

U kućnoj izolaciji trenutno je 4.836 osoba sa područja Tuzlanskog kantona, ali su ovi podaci podložni promjenama, budući da pojedinim ističe period izolacije, a za pojedine koji ulaze u TK se izdaju nova rješenja.

Komentari

Lukavački.ba