Da li Lukavac u svijesti i praksi nekih postaje skladište otpada i otrovnih materija?

 

U narodu se kaže da je dara prevršila svaku mjeru. Zagađenje zraka, vode i zemljišta je nepodnošljivo i slijede, ukoliko se bitno ne poduzmu konkretne mjere snažnog dejstva, protesti širokih razmjera i osmišljeni građanski neposluh, zaključeno je na proširenoj sjednici Foruma za zaštitu okoliša općine Lukavac.

Drvarčani su ispratili kamion pun tekstilnog otpada iz Italije za Lukavac gdje će se u pogonima kompanije KemekoBH u Puračiću pripremiti, a nakon toga spaliti u nekoj od ovlaštenih spalionica.

To će budžet Federacije BiH koštati 165 000 KM.  Napominjemo,  Federalni ekološki inspektorat utvrdio je  da je u pet lokalnih zajednica, u periodu od 1. juna do 4. jula 2020. godine, u BiH dovezeno i nepropisno deponovano 414 tona otpada, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH treba da obezbijedi novac za zbrinjavanje otpada, a Federalno ministarstvo okoliša da nađe izvođača radova.

Zamislimo se i upitajmo zašto je, kao najpovoljnija, izabrana ponuda firme KemekoBH iz Puračića, općina Lukavac?

Valjda zbog toga što je naša lokalna zajednica shvaćena kao društveni i prirodni milje koji može sve podnijeti, jer je enormno zagađena, zatrovana i prezasićena svim i svačim, a njeni građani su već navikli da žive i umiru na prostoru koji je nepovoljan za bilo koju životinjsku i biljnu vrstu.

Zar nam još i to treba, pored 120 tona dnevno industrijskih otrova koji nam dolaze iz industrijskih pogona i postrojenja, otpada iz HAK-a koji dopire do Lukavca, otpada iz bijelog mora koji nam deponuje Sisecam, otpada iz Fabrike cementa koji je veoma štetan po ljudsko zdravlje i okoliš, a riječ je o smrdljivom komunalnom otpadu, iz kojeg se oslobađaju otrovi/toksini, dioksini i druge materije.

O svemu navedenom jedino se oglašava Forum za zaštitu okoliša općine Lukavac, a odgovorni, s vremena na vrijeme, izkazuju deklarativnu podršku.

Naše sumnje su, prije svega, uperene na Fond za zaštitu okoliša i resorno ministarstvo koje rješava problem otpada iz ltalije a reklo bi se kako njihove ispostave, ulažu 179 000 KM za zbrinjavanje 414 tona otpada i to na području BiH, odnosno na području najzagađenije lokalne zajednice. Ta sredstva su naša zajednička iz fonda građana Federacije BiH, ostvarena u industrijskim kapacitetima, od kojih građani Lukavca nemaju nikakve koristi.

O tome da je naša sumnja u ogroman kriminal pojedinaca i grupa osnovana, govori i činjenica da je pomenuta firma prošle godine iz GIKIL-a izvezla 700 metara kubnih onečišćene zemlje na svoj plac u Puračiću i to naplatila 500 000 KM iz Fonda okoliša.

Pored navedene, prisutne su i druge kriminalne radnje…

Poštovani građani općine Lukavac, predstavnici općine, načelniče, predsjedavajući Općinskog vijeća, vijećnici i svi drugi, budimo odgovorniji i zaštitimo naše zdravlje i okoliš, jer to je naš primarni, neodložni i najodgovorniji zadatak vremena u kojem živimo.  Pvaj apel podjednako se odnosi na sve odgovorne u resornim ministarstvima  Federacije i TK-a, navedeno je u saopćenju za javnost, Foruma za zaštitu okoliša općine Lukavac.

Komentari