Izmjenama Finansijskog plana ZZO TK deset miliona KM bit će usmjereno na informatizaciju zdravstva u TK. O informatizaciji zdravstva govori se prethodnih nekoliko godina, određeni koraci su napravljeni, ali po svemu sudeći ne oni pravi.

 

-Proces informatizacije na području TK u našem zdravstvenom sistemu omogućit će pacijentima lakši pristup i dugoročno velike uštede u planu Zavoda za iduće godine jer svjedoci smo da se danas puno troši na recepte i na druge stvari. Bio je veliki otpor, farmaceustkih lobija i lobija iz zdravstva da se ovo ne uradi, ali uspjeli smo da nađemo zastupnike spremnih da podrže ovakvu inciijativu koju je započeo Klub DF-a zajedno sa našom ministricom Dajanom Čolić, rekao je Mahir Mešalić, Klub DF-a u Skupštini TK.

Opozicija je ovaj put bila uglavnom suzdržana po pitanju Finansijskog plana zavoda.

-Kada je u pitanju rebalans ZZO TK generalno mi nećemo podržati. Jedan od razloga zbog kojeg nećemo jeste izdvajanje deset miliona KM za informatizaciju. Mi smo i na prethodnim sjednicama, prije godinu dvije, tri imali primjedbe u smislu javne nabavke onih koji će to izvršavati. Ovdje je to nejasno i puno skuplje u odnosu na to kako je to rađeno u periodu bivših Vlada što samo po sebi govori da nema razloga da to podržimo i da sumnjamo da je to urađeno na transparentan način, rekao je Dževad Hadžić, Klub SDP-a u Skupštini TK.

Upitna je bila i stavka zaštite ličnih podataka građana jer je prethodni sistem podrazumijevao korištenje ličnih karata. Iz Zavoda zdrvatsvenog osiguranja navode da bi proces infromatizacije trebao pacijentima omogućiti lakši pristup sistemu ali velike uštede.

-Kada govorimo o iznosu deset miliona moramo krenuti od činjenice da se radi o 17 JZU, o 56 apoteka u TK i zaista ne znam tačan broj rpivatnih ambulanti, bolnica. Sve to treba biti dostupno, uvezano na pravi način. Krucijalna stvar u provedbi ovog preojkta jeste da je nosilac aktivnosti projekta Zavod zdravstvenog osiguranja, dodao je Denis Husić, direktor ZZO TK.

-Ovim programom koji je donijela Vlada na prijedlog Ministarstva zdravstva mi bismo napravili jedan iskorak da građani imaju jedan puno kraći put dolaska od primarnog do sekundarnog i tercijarnog nivoa. Uštede su po onome što znamo iz Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona na godišnjem nivou od četiri do pet miliona, što znači da bi se ova investicija praktično isplatila.”, istakao je Denijal Tulumović, premijer TK.

-Praktično kako ste pitali šta to znači na terenu, znači da bismo trebali postići situaciju da naši osiguranici sa zdrvatsvenom legitimacijom na kojoj će biti bar cod, gdje će ljekar i medicinsko osoblje odmah provjeriti da li je osiguranik osiguran, ljekar će jednim klikom moći provjeriti istoriju bolesti pacijenta, izdati elektronski  recept, spriječiti lutanje pacijenata kroz sistem zdravstvene zaštite us mislu naručivanja i davanja termina za pretrage na višim nivoima zdravstvene zaštite, rekla je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Projekat informatizacije zdravstva u TK je ključni projekat za unapređenje zdravstvene zaštite, te mu se s toga mora dati najveća moguća pažnja i značaj,te sa posebnim značajem vršiti daljnja ulaganja i razvoj kako hardwerske tako i softwerske opreme, poručeno je iz Vlade TK.

Izvor: RTV Slon

Komentari