Na hitnoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona u petak poslanici su jednoglasno usvojili odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca naredne godine. Kako je pojašnjeno, to podrazumjeva prosjek utrošenih sredstava u prva tri mjeseca 2018. godine, što iznosi 75 miliona konvertibilnih maraka.

˝Ova odluka omogućava nastavak finansiranja budžetskih korisnika u osnovnim obimu potreba koji oni imaju. Ni jedan budžetski korisnik neće doći u pitanje u smislu osnovnog funkcionisanja. Mi smo išli sa odlukom o privremenom finansiranju jer nismo kao Vlada u tehničkom mandatu ponudili budžet Skupštini Tuzlanskog kantona ostavljajući prostor nekoj narednoj vladi i novoj skupštinskoj većini da kreiraju autonomno budžet˝, istakao je za TIP premijer TK u tehničkom mandatu i poslanik u Skupštini TK ( PDA) Jakub Suljkanović.

Predsjednik Kluba poslanika DF-a u Skupštini TK Mahir Mešalić smatra da se niko ne treba ‘igrati’ sa građanima Tuzlanskog kantona. ˝Građani Tuzlanskog kantona, nastavnici, policajci i drugi sektori trebaju da dobiju svoje zarađene plate, tako da se s tom odlukom niko ne smije igrati. Život u TK mora funkcionisati˝, rekao je Mešalić.

Prema riječima predsjednika Kluba poslanika SDA u Skupštini TK Bege Gutića,  u najmanju ruku poslanici su trebali razgovarati u Skupštini TK o Nartu budžeta, a ne odluci o privremenom finansiranju. ˝Mislim da je to svjesno urađeno od strane Vlade i predsjedavajućeg Skupštine TK. Ova odluka ukoliko se bude primjenjivala tokom cijela tri mjeseca, koliko je predviđeno,  dovest će do usporavanja razvoja Tuzlanskog kantona˝, izjavio je za TIP Gutić.

Podsjećamo, dok traje privremeno finansiranje u TK, nema novih zapošljavanja u kantonalnim institucijama i službama.

Tip.ba

Komentari