Ekonomisti Igor Gavran i Zoran Pavlović su saglasni da se vlast ne želi odreći budžetskog prihoda. Zato nije iznenađujuće to što nije uvedena diferencirana stopa PDV-a i to što nisu ukinute akcize na gorivo, a kako bi se ublažile negativne ekonomske posljedice.

 

Državna vlast nije prihvatila uvođenje diferencirane stope PDV-a i ukidanje akciza na gorivo kao mjere protiv poskupljenja. Gavran smatra da se predloženim mjerama ne mogu riješiti sve ekonomske teškoće, ali da su značajan doprinos za ublažavanje negativnih posljedica.

“Najbolji dokaz da one imaju učinak jeste da su i druge države posezale za ovim mjerama. Ograničavale su cijene goriva na različite načine, jer su svjesne da poskupljenje goriva uzrokuje poskupljenje svega ostalog. Mnoge zemlje su i ranije imale nižu stopu PDV-a za hranu. Trebali smo je i mi imati, ali nismo”, rekao je.

Govoreći o mogućim mjerama, Gavran je podsjetio i na subvencioniranje plavog dizela za poljoprivrednike te pozvao na snižavanje drugih troškova, tj. smanjivanje poreznih opterećenja.

Podsjetio je da je Međunarodni monetarni fond (MMF) sugerisao da se stanovništvu pomaže proporcionalno ekonomskom statusu svakog građanina. Ocijenio je da to nije provedljivo u Bosni i Hercegovini, jer je riječ o nefunkcionalnoj državi.

Ne žele se odreći novih Audija”

Gavranu je očekivana negativna reakcija Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) na prijedlog o uvođenju diferencirane stope PDV-a – da postoji niža stopa za životne potrepštine i viša za luksuz. Osvrnuo se na tvrdnju UIO da bi uvođenje diferencirane stope značilo izmjenu softvera poreznih obveznika.

“Njima je uvijek stalo da imaju rekordne prihode i njih apsolutno ne zanima kako ti porezi utječu na građane. To je potpuno slijepo gledanje iz ugla prihoda. Kada je riječ o kritikama o promjeni softvera, one su potpuno besmislene. Po toj logici nikada nismo trebali uvoditi PDV, nego smo i dalje trebali imati porez na promet”, ukazao je.

Opširnije na klix.ba

 

Komentari