U prostorijama Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona upriličen je prijem za Hazima Osmanovića, predsjednika Kulturno umjetničkog društva “Puračić”.

Povod ovog prijema je predstojeći 10. Međunarodni festival folklora “DANI ĆASKE- Puračić 2020”, koji se nametnuo kao jedna od vodećih kulturnih manifestacija na područiju Tuzlanskog kantona, koja čuva i promovira nematerijano naslijeđe.

Gospodin Osmanović je istakao da društvo ima oko 150 aktivnih članova, koji organizuju cjelogodišnje aktivnosti koje obuhvataju folklor, tradicionalnu gastronomiju, ručni rad, a značajna su i gostovanja u inostranstvu na kojima promovišu nematerijalno kulturno naslijeđe Tuzlanskog kantona i države. Kao dokaz dugogodišnjeg i posvećenog rada ovog društva, Međunarodni festival folklora „Dani ćaske” je prepoznat od strane Međunarodnog savjeta organizacija folklornih festivala i narodne umjetnosti (CIOFF) – zvaničnog partnera UNESCO-a.

Navedeni festival je jedini sa područja Tuzlanskog kantona uvršten u zvanični CIOFF Kalendar Festivala.

Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona je do sada pružalo podršku ovoj manifestaciji, uvrštavajući je u Kalendar manifestacija kulture od interesa za Tuzlanski kanton, a i dalje prepoznaje djelovanje ovog udruženja kao bitan iskorak u smislu ojačavanja potencijala za razvoj kulturnog turizma.

Komentari