Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, Zlatan Muratović, prvog dana nastave obišao je dvije osnovne i dvije srednje škole u Tuzli i Lukavcu kako bi ozvaničio početak nove školske godine.

U posjeti osnovnoj školi “Lukavac Mjesto” resorni ministar izrazio je svoje zadovoljstvo cjelokupnim radom škole, a učenicima poželio uspješno školovanje.

“Raduje me činjenica da je postignut trend stabilizacije broja učenika u osnovnim školama na području TK pa tako ve godine imamo oko 4600 prvačića”.-kazao je ministar. Kada je riječ o osnovnoj školi “Lukavac Mjesto”, ove godine upisano je ukupno 36 prvačića. “Naša škola trenutno broji 490 učenika koji su raspoređeni u 23 odjeljenja s tim da ukupno imamo 36 upisanih prvačića u centralnoj i još tri područne škole.”-ističe direktor o.š. “Lukavac Mjesto”, Elmir Osmanović.

Ministar Muratović posjetio je i JU “Mješovita srednja škola Lukavac” koja od ove godine, pored gimnazije, ima i dva nova odjeljenja medicinske škole. “Radi se o novoosnovanoj školi koja je upisana u registar, te smo željeli da je na ovaj način podržimo i damo osnovu za dalji pravni subjektivitet u postojanju škole.

14203040_10210260762497320_270194651_o

Nakon 50 godina kontinuiteta postojanja gimnazije u Lukavcu, sada u okviru ove škole, imamo i dva nova odjeljenja medicinske škole”.-poručio je ministar Muratović. Direktor “Mješovite srednje škole Lukavac”, Amir Hodžić poželio je ministru dobrodošlicu a u razgovoru se osvrnuo na problem knjižnog fonda koji ova škola trenutno ima.

“U ovoj školskoj godini brojimo ukupno 205 đaka. U prve razrede upisali smo 92 učenika od čega 62 učenika medicinske i 30 učenika gimnazije. Naš najveći problem o kome smo danas pričali sa ministrom je manji knjižni fond i stručna literatura koja je potrebna za medicinsku školu. Nadamo da ćemo u toku godine dobiti dovoljan broj knjiga za našu biblioteku.”-kazao je Hodžić.

Ministar je ovom prilikom najavio i zajednički sastanak sa svim direktorima i pedagozima osnovnih i srednjih škola na području TK čija će tema biti okončanje konkursne procedure.

Komentari